ajándék

2020.12.23. 11:30

Jobban átgondolják a vásárlást

A magyarok átgondoltabban vásárolnak idén karácsonykor.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Sokan halasztják az utolsó pillanatra a karácsonyi bevásárlást. Ezzel foglalkozó felmérések szerint azonban nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte több időt és energiát fordítanak a megfelelő ajándékok kiválasztására, mint a korábbi években. A magyarok háromnegyede vásárol idén kisebb keretből, és a megkérdezettek közel fele olyan jótékonysági ügyet támogat az ajándék választásakor, amivel vissza is tud adni a közösségének. Kevesebben terveznek ajándékozni a járványhelyzetben, sőt kevesebbért is, az idén közel tizedével csökken a karácsonyi vásárlók száma.

A 2020-as év átgondoltabbá tette az embereket a mindennapokban, beleértve azokat az embertársaikat is, akiket személyesen nem ismernek: az európaiak és a magyarok között is 17 százalék volt azok aránya, akik idegenek számára vásároltak ajándékokat, így segítve a rászorulókat a mostani, sok nehézséget hozó év végén – mutatja a Mastercard kutatása.

Nem mindegy hol

A kutatásból kiderül: az emberek idén azt is jobban átgondolják, hol vásárolnak. Közülük minden második tudatosan támogatta saját közösségét. Több mint fele helyben vesz: ottani kisvállalkozások ajándékkártyáival lepi meg szeretteit, az ételeket és italokat a helyi boltokban veszi meg.

Az európai adatokat tekintve a személyes ajándékok listáját 2020-ban a házi készítésű ajándékcsomagok, a wellnessajándékok és a keretezett fényképek vezetik, ezt követik a közösen megélt, élményalapú ajándékok és a személyre szabott díszek.

A magyarok esetében szintén a saját készítésű ajándékcsomagok a legnépszerűbbek, a második helyre a keretezett fényképek és fotókönyvek, a harmadik helyre az élmények kerültek.

Kevesebben, kevesebbért

Kevesebben terveznek ajándékozni a járványhelyzetben, sőt kevesebbért is, az idén közel tizedével csökken a karácsonyi vásárlók száma és ötezer forinttal az ajándékokra elköltött összeg, ezt már a Cofidis felméréséből tudjuk. Novemberben vizsgálták a témát. Az emberek 65 százaléka tervez az idén is karácsonyi ajándékot vásárolni, előlegezték meg akkor, ami jelentős a visszaesés, mivel az elmúlt négy évben ez a szám stabilan 71-72 százalék volt. A magyarok több mint fele online felületen szerzi be az ajándékokat. Ez közel 10 százalékos növekedés 2018-hoz képest. A tervezett ajándékok típusában is van némi átrendeződés: az idén kiesik a kedveltségi toplistából a vásárlási utalvány, az ajándékba adott wellnessutazás, -programok, -belépők köre. Továbbra is a szépségápolás-illatszer, a ruházat és kiegészítők, márkás élelmiszer, italok, a játékok csoportjából válogatnak a legtöbben. A könyvek is előkelő helyen szerepelnek a népszerűségi listán, súlyuk azonban évről évre csökken – a felmérés szerint.

 

A pandémia visszafogja a költekezési kedvet: a magyarok egyharmadánál nagy szerepet játszik, vagy részben emiatt nem terveznek költeni, emellett a válaszadók fele úgy véli, idén takarékosabbnak kell lenni karácsonykor. Az ajándékra szánt összeg évek óta nő vagy stagnál: a legtöbben a 20-50 ezer forint közötti sávot célozzák meg, ez a magyarok közel harmadára jellemző. Emellett ugyanekkora arányban vannak azok, akik semennyit nem terveznek ajándékokra költeni az idén.

Izgalommal várja

Réka szeret alaposan felkészülni a karácsonyi ajándékozásra, és az idei érzelmileg megterhelő év miatt különös gondot fordít szerettei köszöntésére, főként, hogy a vírushelyzet miatt nem is tud mindenkivel találkozni. Jó pár ajándékot neten rendelt ezért is kellett időben dönteni, nehogy lekéssen a „Jézuska”. Csaknem mindenki kap könyvet, a skála a mesekönyvtől a szakácskönyvig terjed. Sőt nővérét profi konyhai eszközökkel lepi meg. A nagyszülők egyedi, saját kezűleg készített ajándékot kapnak, mely a család egész évét igyekszik bemutatni fotók segítségével. Így a ráfordítás sem egyenletes, van ami többe került és van olyan ajándék, amire sok időt kellett áldozni. Izgalommal várja az ünnepet, nemcsak a saját ajándékok miatt, hanem az ötletei sikerességében is bízva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában