koronavírus-járvány

2020.12.20. 19:00

Iskolai nagytakarításra használják a szünetet

Januárban várhatóan a középiskolások is visszatérhetnek az iskolákba.

Hegyi Erika

20201102 Miskolc Az őszi szünetben fertőtlenítették az iskolákat és a szünet után elindult a tanítás illusztrációs fotó. Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Fotó: Kozma István

A téli szünetben minden iskolát és óvodát ki kell takarítani, ahol szükséges, a munkába a honvédséget is bevonják, mondta a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján a napokban. Maruzsa Zoltán hozzátette: a köznevelési intézmények januárban is megkapják a fertőtlenítőszert, amelyből erre a célra havonta 300 ezer liter áll rendelkezésre.

A köznevelési intézmények januárban is megkapják a fertőtlenítőszert – Maruzsa Zoltán

A miskolci Balázs Győző Református Gimnázium és Általános Iskolában már meg is kezdődött a nagytakarítás, tudtuk meg az intézményben. Ősszel beszereztek egy ózonos légtisztítót, és ezzel naponta fertőtlenítették az osztálytermeket. Most pedig igazi nagytakarítás kezdődött, mivel itt már kitört a téli szünet. A takarítók alaposan átmossák fertőtlenítőszeres kendővel az osztálytermek és egyéb helyiségek bútorait, majd mindenütt felmossák a padlót. Ebben az iskolában már november 11-e előtt úgymond megfelezték a gimnáziumi osztályokat. Amikor a 9. és 10. évfolyam iskolába járt, addig a 11. és 12. online oktatásban vett részt, majd fordítva. Ez a módszer meg is hozta a várt eredményt, kevesen fertőződtek meg koronavírussal. Arra is ügyeltek, hogy az idős vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdő kollégák otthonról taníthassanak. Úgy alakították ki az osztálytermeket, hogy a bent ülő diákokat a pedagógus otthonról tudja oktatni térkamerák segítségével. Természetesen az osztályteremben is volt egy kolléga, aki a rendre felügyelt.

Estig takarítanak

A felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Iskolában egy takarítócég munkatársai gondoskodnak a tisztaságról, de ezenkívül az iskola két takarítója és portása is részt vesz a fertőtlenítésben. Jelenleg is minden szünetben lemossák a padokat, kilincseket, a szünetekben felmossák a folyosókat. Majd amikor a gyerekek hazamennek, délután 4 órától estig újra kezdődik a takarítás, tudtuk meg Pásztor Erik igazgatóhelyettestől. A téli szünetben a szokásos nagytakarítás mellett olyan bútorokat is lefertőtlenítenek majd, amelyekre tanév közben nincs lehetőség. Például a szekrényeket, beleértve az öltözőszekrények belsejét és ajtaját is. A szünetben könnyebb lesz a takarítók helyzete, mert nem este kell dolgozniuk, hanem napközben is elvégezhetik a feladatukat.

A felsőzsolcai intézményben az országos Covid-szűréskor több kollégának is pozitív lett a tesztje, közöttük az igazgatónak. Emiatt az egész felső tagozat két hétig online oktatásra állt át. Ez azonban jól működött, hiszen a pedagógusok már tavasszal felkészültek arra, hogy a digitális oktatás gördülékenyen menjen, fogalmazott az igazgatóhelyettes.


Marad a mérés az iskolakapuban

Maruzsa Zoltán államtitkár azt is elmondta, hogy a téli szünet után az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után, január 11-én folytatódik a jelenléti oktatás. A testhőmérséklet-mérések maradnak, a pedagógusok, iskolai dolgozók, valamint a szünetben hazautazó, majd külhonból visszatérő kollégisták január 2-án és 3-án az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain önkéntes és térítésmentes koronavírus-tesztelésen vehetnek részt. Pozitív teszteredmények esetén adott helyeken időben meghozhatók a szükséges intézkedések.

(A borítóképen: Felvételünk az őszi szünetben készült, most ismét az iskolai fertőtlenítéssel készülnek a tanításra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában