ünnep

2020.12.22. 07:00

Halat biztosan eszünk karácsonykor

Karácsonykor esszük a legtöbb halat az évben, de ez nem volt mindig így. És még így is kevés a magyarok által elfogyasztott halmennyiség, ha azt nézzük, mennyit kellene ennünk.

Nagy-Hankó Krisztina

20201212 Tata Megkezdődött a nagy karácsonyi halvásár a Tatai Öreg-tó Halászati Kft-nél, Fotó: Kiss T. József KTJ Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Kiss T. József

A magyarok – szakemberek által becsült adatok alapján – évente hat és fél kg halat esznek, ami az európai átlagot tekintve igen kevés. Ráadásul ennek nagy részét karácsonykor fogyasztják – mondta Kovács Zoltán, a Horgász Egyesü­letek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének el­nöke.

Hagyományos étrend

Különböző kampányokkal év közben is népszerűsítik a halat, de ez a szám nehezen mozdul pozitív irányba, ezt mutatják a statisztikák.

– A magyar halfogyasztásnak és elkészítésének régen komoly kultúrája volt. Mátyás király szakácsának több mint ötven csukareceptje volt. Az 1800-as évek elejéről is olyan halbőségről beszéltek, hogy nem lehetett a Tiszába, Dunába úgy belelépni, hogy halba nem rúgjon az ember – mondta Hoitsy György, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője. –Ebben az időben sok halat tartósítottak, füstölve, sózva, szárítva, ecetes lében eltéve, no meg frissen is került piacra. Aztán jött a folyószabályozás, nem volt szaporodási helyük a halaknak, így elnéptelenedtek a vizeink. Az akkori nevelési technológia csak az őszi lehalászást tett lehetővé, így csak karácsony táján kerülhetett hal az asztalokra. Ma már egész évben tudnak halászni a pontyos gazdaságok is.

Eltérő mennyiségben

– A jelenlegi országos átlaghoz képest vannak térségek, ahol sokkal több hal kerül az asztalra, ilyen Baja és Szeged térsége, itt ez a szám 12-16 kg – hangsúlyozta Hoitsy György. Megyénkben sajnos az országos átlag fele a jellemző.

A pisztrángtelepen egyébként azt tapasztalják, hogy évről évre nő a halak iránti kereslet. Megtudtuk: 1982-ben, amikor a telepet átvették másfél tonna volt az étkezési­hal-termelés és -értékesítés, amit mára 60 tonnára növeltek.

A pisztráng húsa kiváló, az íze tiszta, nem szálkás hal, azon túl könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, létfontosságú aminosav-tartalma, ami a legközelebb áll a csecsemők aminosavigényéhez.

– Akik egy kicsit odafigyelnek a táplálkozásukra, azok egyre többen keresik egész évben. Ezt a halat sokan olyanok is fogyasztják, akik más édesvízi vagy tengeri halat nem esznek a jellegzetes íze miatt. Egyébként az utóbbi években tendencia, hogy sokan az ünnepi időszakban elmennek wellness-szállodákba, és nem főznek otthon. Talán idén

a pandémia miatt ez megváltozik – vélekedett a lillafüredi pisztrángtelep vezetője.

Hozzátette: karácsony előtt a mályinkai halfeldolgozójukban egyébként mindennap füstölik és csomagolják a nemes halat. A pisztráng mellett pedig választékbővítésként pontyot és harcsát is értékesítenek.

– Ezért a pontyért még Budapestről is eljönnek a vendéglátósok, mert itt kifürdi magát két-három hét alatt a tiszta Margit-forrás és Garadna-patak vízében – hangoztatta a szakember. – Sokan kitartottak a vendégeink közül mellettünk, ebben a nehéz helyzetben és most is rendelnek különleges halas ételeket az éttermükből.

Ösztönzés és stratégia

Maguk a haltermelők, de a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet is sokat tesz a halfogyasztás népszerűsítéséért.

Idén a „Halpéntek” nevű kampányba kezdtek. Szeretnék, ha a péntek a halfogyasztás napja lenne Magyarországon, mivel egyre több ember számára ismert, hogy a halhús fogyasztása pozitív élettani hatással bír. Az immunrendszert erősíti, szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását, csökkenti a depresszió kialakulását, enyhíti a reumás megbetegedéseket, lelassítja az érszűkület kialakulását és bizonyított tény, hogy a potenciál szinten tartását, növelését is segíti.

A keresztény kultúrkörben a hal mindig böjti étel volt. Húsvét előtt és különösen karácsonykor egyedüli állati fehérjeforrásként a halat ették csak az emberek.

– A minőségi halhús drága, de például a pisztrángivadékoknak manapság egy kg indító takarmány 6–10 euró között van, és a takarmányköltség adja az összköltség 50–60 százalékát. Továbbá ott van az energia, vízdíj, munkabér, és egyebek is rakódnak rá költségként. Ezek a halak azonban külföldön sem olcsóbbak, mint nálunk – emelte ki Hoitsy György.

(A borítóképen: A halfogyasztásnak és a halételek készítésének komoly kultúrája volt és van a magyar gasztronómiában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában