koronavírus

2020.11.14. 11:30

Újabb ágyak a vírusos betegeknek

A kórházi osztályok átszervezése után adott interjút az Északnak dr. Révész János, a megyei központi kórház főigazgatója.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

A megyei covid-helyzettel kapcsolatos aktuális intézkedésekkel és a gép-műszer állománnyal kapcsolatban nyilatkozott az Északnak pénteken dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. A beszélgetés rendhagyó helyen, a kórház logisztikai központjában történt, ahol bepillantást nyerhettünk többek között abba is, mit rejtenek a hatalmas raktártermek.

2500 négyzetméteren

A bejárat melletti tágas helyiségben fekete műanyag székeket helyeztek el körbe. Megtudtuk, hogy a járvány­ügyi szabályok betartása miatt minden hétfőn és csütörtökön itt tartják a szakmai egyeztető fórumokat, amelyen az igazgatóság tagjai, illetve az egyes járványkórházakba delegált orvosigazgatók és ápolási igazgatóhelyettesek vesznek részt.

A logisztikai központot 2019 novemberében adta át az intézmény, és 2500 négyzetméteren tárolnak itt eszközöket, illetve fogyóanyagokat. Folyamatos a feltöltés és az utántöltés, csak legutóbb négy kamionnyi gép-műszer állomány érkezett, koronavírus kezelésére alkalmas eszközökkel.

Miközben végigsétáltunk a hatalmas csarnokokon dr. Révész János megmutatta, mit rejtenek a dobozok.

– Betegőrző monitor, infúziós pumpa, illetve lélegeztetőgép található jelen pillanatban a raktárban, ugyanis annak nincs értelme, hogy 160 intenzív ágyat azonnal beüzemeljünk, tehát ahogyan látjuk, hogyan alakul a kapacitásunk, annak megfelelően bővülünk majd – tudtuk meg a kórház főigazgatójától az első teremben. – Jelenleg az intenzív osztálynak körülbelül az 50-60 százalékát használjuk, ezért nem indokolt a bővítés, azonban ha szükséges, készen állunk rá.

Egy másik hatalmas raktár rejtette a fogyóeszközöket, vagyis a sebészeti maszkok, az FFP3-as maszkok, védőszemüvegek, védőoverallok, műanyag védőálarcok és lábzsákok tömkelegét.

Minden fekvőbetegosztály

– Az egészségügyi ellátó rendszer tekintetében jelentős átszervezésre került sor az elmúlt egy hétben, aminek alapvetően két oka van – válaszolta érdeklődésünkre dr. Révész János. – Az egyik, hogy az új miniszteri utasítás értelmében az egyes intézmények kijelölése járványügyi ellátás céljából praktikusan megszűnt, és valamennyi államilag finanszírozott fekvőbeteg-ellátó intézménynek, amely aktív betegellátást végez, részt kell vennie a járvány­ügyi védekezésben. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló ágykapacitás 40 százalékát ebből a célból el kell különíteni, és szükség szerint beüzemelni, hogy a betegek rendelkezésére bocsáthassuk.

Így a megyében már nemcsak a megyei központi kórház, hanem valamennyi fekvőbeteg-ellátó osztály részt kell, hogy vegyen a járvány­ügyi védekezésben.

– Az intézkedés másik része a további ágyak felszabadítása volt – folytatta a főigazgató. – A korábbiak során a fekvőbeteg kapacitásaink 30 százalékát kellett felszabadítani covid-védekezés céljára, ezt most felemelték 40 százalékra, ami a megyei központi kórház esetében megközelítőleg 1300 ágyat jelent. Ennek következtében kellett átszervezéseket végrehajtanunk. A Semmelweis Tagkórház területén a még működő szervezeti egységeket, így a Hospice épületet és az egynapos sebészetet is ki kellett ürítenünk, viszont a Szent Ferenc Tagkórházban további bővítésre már nem volt lehetőségünk.

Részletek az Északban

A szükséges ágykapacitással kapcsolatban úgy ítélték meg, hogy a mezőkövesdi és a szikszói telephelyek részben közlekedési, részben infrastrukturális adottságok szempontjából rosszabb helyzetben vannak, mint a központi telephely. Így a Szentpéteri kapuban három épületet, az onkosebészeti tömböt, az ápolási épületet, illetve a járó- és fekvőbeteg-ellátási központot ürítették ki és vonták be a koronavírusos fekvőbetegek ellátására.

– Természetesen ez azzal jár, hogy az intézményen belül is át kellett szerveznünk a betegellátó egységeket, részben a fekvőbeteg- és részben a járóbeteg-ellátást – hangsúlyozta dr. Révész János. – A miniszteri utasítás értelmében elsősorban arra kell törekednünk, hogy a jövőben minden halasztható beavatkozást későbbi időpontra tegyünk át, és a sürgős szükséget szenvedő betegeket, illetve a koronavírusos betegeket lássuk el. Ennek következtében üzemmódváltásban vagyunk, átszervezésre kerültek a járó- és fekvőbeteg-ellátó egységek működési rendjei.

Az ezzel kapcsolatos információk legkésőbb vasárnaptól a kórház honlapján (vagy az Észak szombati lapszámában, a 7–8. oldalakon) megtekinthetők.

A hozzátartozók tájékoztatásának helyzete most elég kritikus, hiszen a járványkórházi területre látogatót nem engedhetnek be, és – mivel az orvosok folyamatosan védőfelszerelésben vannak – a telefonhívások fogadása is rendkívül nehézkes.

Kidolgozták az eljárásrendet

– Erre vonatkozólag kidolgoztunk egy eljárásrendet, ami a hétfői naptól lép életbe – tájékoztatta lapunkat a kórház főigazgatója. – Ennek lényege, hogy minden betegfelvételnél azt kérjük, hogy adjon meg egyetlen kontaktot, akivel az egészségügyi személyzet tarthatja a kapcsolatot. Ennek a személynek diszpécser-telefonszámokat bocsátunk a rendelkezésére, a beérkező hívásaikat pedig gyűjtjük. Ezt követően a betegellátó osztályok hívják majd vissza az illetőt, és személyazonosítást követően kapnak majd információt a betegről.

Az elhalálozottakkal kapcsolatos ügyintézésre vonatkozólag is kidolgoztak már egy eljárásrendet, amelyet szintén a kórház publikál majd legkésőbb vasárnap

a weboldalán, és ez az eljárásrend is hétfőtől lép életbe.

Kiszolgálják az igényeket

A megfelelő gép- és műszerparkkal, valamint a fogyóeszközökkel kapcsolatos kérdésünkre dr. Révész János elmondta, ebben a tekintetben rendkívül jól el vannak látva, és rendelkeznek mindennel, amire szükség van.

– Az intenzív terápiás kapacitások bővítésére, amely jelenleg 60 ágyból áll, további lélegeztetőgépeket, betegőrző monitorokat és infúziós pumpákat bocsátottak a rendelkezésünkre – emelte ki a főigazgató. – Személyzet tekintetében az elektív ellátások szüneteltetése miatt mind az orvosgárda, mind a nővérek területén szabadult fel létszámunk, ezért jelen pillanatban képesek vagyunk arra, hogy a felmerülő igényeket személyzeti szempontból is kiszolgáljuk. A gyógyszerek is rendelkezésre állnak, tehát akinek vírusellenes gyógyszeres terápiára van szüksége, azt megkapja nálunk. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a péntek reggeli adatok alapján, valamivel meghaladta a fertőzöttek száma a 7200-at. Fontos tudni, hogy kórházunk terhelése a többi kórház belépésével igen jelentős mértékben csökkent. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló 850 ágy sem tökéletesen kihasznált, még tudunk betegeket felvenni, jövő héttől pedig már 1300 ágy áll rendelkezésre, tehát messze nincs szó arról, hogy kapacitáshiányban szenvednénk.

(A borítóképen: Dr. Révész János körbevezetett minket a kórház raktárában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában