felsőoktatás

2020.11.28. 14:00

Önálló egyeteme lehet majd Sárospataknak

A pedagógusképzés mellett idegenforgalmi és borászati szakemberek szerezhetnének itt diplomát.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Nemzetközi hatású, önálló egyetemként támadhat fel az utóbbi években nehéz időszakot átélő sárospataki felsőoktatás.

A Wáberer György kormánybiztos nevével fémjelzett, közel 150 milliárd forintos anyagi hátterű, a Tokaj és Zemplén térség hatékony fejlesztésére elindított program egyik sarkalatos pontja ugyanis egy nemzetközi borászati felsőoktatási központ kiépítése.

Ennek a nyertese lehet az utóbbi két évtizedben előbb a Miskolci Egyetem, majd – jelenleg is – az egri Eszterházy Károly Egyetem campusaként működő egykori Comenius Tanítóképző Főiskola.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az elképzelés megvalósítása Orbán Viktor miniszterelnök szívügye is, akivel évek óta egyeztetnek egy ilyen felsőoktatási képzés elindításáról a neves borvidéken.

Hozzátette: az University of Tokaj (Tokaj Egyetem) néven futó projekt keretében egy olyan önálló intézmény jönne létre a Comenius Főiskola másfél évszázados történelmi hagyományaira és infrastrukturális lehetőségeire alapozva, amely reményeik szerint nemcsak országos, de nemzetközi tekintetben megállja majd a helyét.

A honatya kiemelte: ugyan a részletek még kidolgozás alatt állnak, de annyi már ismert, hogy a felsőfokú borászati képzés mellett az idegenforgalmi és a hagyományos tanító-óvó képző területek lesznek az intézmény oktatási alappillérei. Az intézmény később Tokaj-Hegyalja további fejlesztésének a szellemi bázisa is lehet majd – közölte a képviselő.

Konzorciumban építkeznek

Dr. Molnár Péter, a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke érdeklődésünkre elmondta: több szereplő részvételével már korábban létrehozták az úgynevezett Tokaj Akadémia Konzorciumot, amely fő céljául a borászatiszakember-képzés, a humán utánpótlás feltételeinek a megteremtését tűzte ki. Ennek keretében a borászati cégek, oktatási intézmények és szakemberek közösen igyekeznek felépíteni azt a képzési rendszert, amely abban segíti a borvidéket, sőt a magyar borászati ágazatot, hogy a szőlőművelés és borkészítés tekintetében egyformán magas felkészültségű szakemberek álljanak munkába a jövőben.

Ehhez a cégek gyakorlati helyet és később akár állást is biztosítanak a tanulóknak. A szakember szerint a borászatban égető szükség van ennek a fölfejlesztésére a szakmunkásoktatástól a technikumon át egészen a felsőfokú képzésig.

(A borítóképen: A Comenius Campus épülete – University of Tokaj néven kelhet új életre a sárospataki felsőoktatás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában