koronavírus

2020.11.15. 11:30

Nincs mit tenni, este hétig be kell vásárolni

Az új szabályok miatt zsúfoltabbak lesznek az üzletek, és munka után nem ér oda mindenki zárásig.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Gémes Zsuzsannának nehezebb lesz a helyzete az üzleteket érintő új szabályok miatt. Legalábbis akkor, amikor reggel 6 órától este 6-ig dolgozik. Nemrég vették fel az egyik miskolci gyárba, ahol egy héten több olyan nap is van, amikor este ér véget a műszak.

– Ilyenkor reménytelen lesz a bevásárlás, mert mire Miskolc határából beérek a belvárosba, az üzletek már zárnak. A családunknak alkalmazkodnia kell az új szabályokhoz, nincs mit tenni. Vagy előre vásárolok, vagy a nappalos műszakom idején a férjemre hárul ez a feladat. Persze ez problémás lesz egy kicsit, mert ő az építőiparban dolgozik, és ha sürgős munkáik vannak, akkor ő is csak este végez – latolgatja helyzetüket Zsuzsanna. Hozzáteszi: előre kell majd gondolkodni.

A koronavírus-járvány miatt hozott szabályok szerint az üzletek (a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével) este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

Az egyik miskolci éjjel-nappali bolt tulajdonosa sem örül túlságosan az új szabályoknak. (Kérte, nevét ne írjuk meg.) Tapasztalatai szerint sokan munka után szeretnek bevásárolni, és akik későn végeznek, este 9-kor, 10-kor hozzá térnek be.

– Az biztos, az én forgalmamnak cseppet sem tesz jót a szigorítás, hiszen nappal más boltok is nyitva vannak, velük nem tudok versenyezni. Természetesen azt elfogadom, hogy a járvány miatt szükség van a korlátozásokra – fogalmazott az üzlet tulajdonosa.

Zsúfoltabbak lesznek

– Az első nap zökkenőmentes volt az átállás – jelezte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. – Nyilván akadt néhány vásárló, akik késve próbáltak valamelyik boltba bejutni, de a szabályok szerint este 7 óra után senki sem tartózkodhat az üzletek területén. A jövőben azzal kell számolni, hogy a boltok zsúfoltabbak lesznek 19 óra előtt, de ezzel együtt kell élni. A jogszabály úgy szól, hogy este hét után csak a gyógyszertárak és a benzinkutak lehetnek nyitva, így a benzinkutak shopjainak sem kell bezárniuk. Az ő forgalmuk azonban nem nagy, így nem lesz hatással a teljes kereskedelemre. A hipermarketek nem számolnak veszteséggel, csupán a forgalom átrendeződésével. Akik eddig késő este vagy éjszaka szerettek vásárolni, most délelőtt vagy délután kell ezt megtenniük. A szabályokat nem mérlegeljük, járvány van, az előírásokat be kell tartani. Azt pedig, hogy a nyitvatartási idő lerövidülése miatt nagyobb lesz a zsúfoltság az üzletekben, valószínűleg vizsgálják a járványügyi szakemberek – tette hozzá Vámos György.

(A borítóképen: Figyelembe kell venni, hogy hamarabb van zárás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában