koronavírus

2020.11.07. 14:00

Néhány iskolában távoktatnak

Az érdekvédők szerint nagyobb a rizikójuk az óvodák és iskolák dolgozóinak a koronavírus-járvány miatt. 

Hegyi Erika

20201102 Miskolc Az őszi szünetben fertőtlenítették az iskolákat és a szünet után elindult a tanítás illusztrációs fotó. Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Fotó: Kozma István

Több pedagógus-szakszervezet is veszélyben érzi a koronavírus miatt a nevelési-oktatási intézményben dolgozókat, ezért szeretnék, ha az iskolák digitális tanrendre állnának át.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete állásfoglalásában úgy fogalmaz, „kritikus a helyzet az oktatásban, és most már nincs más megoldás, mint visszaállítani a digitális munkarendet minden intézményben. Elsősorban azokon a településeken kellene bezárni az iskolákat, ahol megjelent a koronavírus. Még akkor is, ha az adott intézményben egyelőre nem történt fertőzés.”

Nem egységes

Molnár Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke az Észak-Magyarországnak elmondta, folyamatosan kéri a PSZ járási titkárait és képviselőit, hogy minél több információt juttassanak el hozzá a járványhelyzettel kapcsolatban. Ennek köszönhetően számos iskolai és óvodai adat jut el hozzá.

– A kép egyre borúsabb – fogalmazott az érdekvédő. – A nagyobb településeken szinte mindenütt van olyan óvoda vagy iskola, amit ideiglenesen be kellett zárni. Volt olyan miskolci gimnázium, ahol három nappal előbb kezdődött el az őszi szünet. Edelényben, Sátoraljaújhelyen és Kazincbarcikán pedig digitális oktatásra tértek át egy-egy hétre oktatási intézmények. A helyzetet az is nehezíti, hogy a különböző fenntartású iskolákban különböző a Covid-protokoll, és az sem egységes, hogy mikor és hogyan lehet elrendelni az intézmény ideiglenes bezárását. Ebben a járványos helyzetben minden olyan munkavállaló fél, akinek emberek között kell dolgoznia, így a pedagógusok nagy része sem nyugodt. Azonban nem minden pedagógus szeretné, hogy bezárják az iskolákat és óvodákat. Egy olyan iskolában, ahol a tanárok 15-20 százaléka hiányzik a fertőzés miatt, ott természetesen egyre nagyobb az aggodalom, de ahol még nem ütötte fel a fejét a járvány, ott bátrabbak a pedagógusok – vázolta a helyzetet Molnár Zoltán.

Nagyobb védelem

Azzal folytatta, hogy véleménye szerint fontos a gazdaság működtetése és életben tartása ebben a nehéz helyzetben is, de elég lenne csak az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatát nyitva tartani. A munkavállalókat pedig nagyobb védelemmel kellene ellátni, a munkáltatónak kötelessége lenne a megfelelő védőeszközöket biztosítani a nevelési és oktatási intézmények dolgozói számára. Vannak a megyében olyan fenntartók, akik ezt már megtették, és szájmaszkkal látták el a pedagógusokat, de van, ahol ez még nem történt meg.

– Bár az iskolákban folyik a hőmérőzés, de itt is adódnak anomáliák. Előfordul olyan, hogy tíz diáknál egymás után ugyanolyan hőmérsékletet mérnek, és van, akinél 34,2 fokot. Nyilván a hidegből jönnek a gyerekek, hideg a bőrük, de nem lehet őket várakoztatni a zsúfolt aulában tíz percig, hogy valós hőmérsékletet mérjünk. Biztosan segíthetne egy általános tesztelés az intézményekben, a fővárosi önkormányzat ezt meg is teszi. Igaz, hogy a teszt is pillanatnyi állapotot rögzít, de sokan enyhe tünetekkel, láz nélkül esnek át a betegségen, őket fontos lenne kiszűrni – tette hozzá az érdekvédő.

Százszázalékos táppénz

Továbbra is csak azok az iskolák állnak át távoktatásra, ahol több fertőzött pedagógust vagy diákot találtak, közölte Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában. Az elnök azt mondta, hogy az őszi szünet és az iskolák fertőtlenítése után rendben újraindult az oktatás, a tanulók fertőzöttsége nem növekedett.

A pedagógusok védelmével kapcsolatban jelezte, maszkokra lenne szükség, és esetleg tesztelésre, amennyiben azt az iskolaigazgató kéri. Hangsúlyozta: ha egy tanár elkapja a vírust, otthonról is dolgozhat, és 100 százalékos táppénz jár neki. Miután megkapta a 60 százalékos táppénzt, a kiegészítést egy formanyomtatványon kell kérnie. Szeretnék, ha ezzel kapcsolatban egyértelmű eljárásrend lépne életbe.

A Pedagógusok Szakszervezete nyílt levelet fogalmazott meg az oktatásban dolgozókhoz, melyben arra kérik a kollégákat, hogy mindenki, aki megfertőződött, írjon levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Részletek a PSZ oldalán.

(A borítóképen: Csak a szabályok maximális betartásával van esély a fertőzés elkerülésére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában