koronavírus

2020.11.22. 11:30

Második hullámban az önkormányzatok

A helyi lakosság egészségének védelmét tartják szem előtt az önkormányzatok a második hullámban, tudtuk meg megyei körképünkben.

Fotó: Bujdos Tibor

Ózdon Janiczak Dávid polgármester kijelölte azokat a helyeket, ahol kötelező a maszk viselése: az oktatási intézmények környékén, 100 méteres vonzáskörzetében, az autóbusz- és a vasút­állomáson, valamint a Városi Piacon is csak arcot és orrot eltakaró maszkban lehet tartózkodni. Emellett látogatási, kijárási és felvételi tilalom van életben a városi fenntartású idősotthonokban. Valamint az ózdi cégeknél megváltozott az ügyfélfogadási rend.

Tilos a bemenet

Polgármesteri közleményben rögzítették azokat a helyi változásokat, amelyek érintik az emberek mindennapjait Putnokon. A veszélyhelyzet alatt nem tartanak bizottsági és testületi üléseket, és a hivatalban szünetel a személyes ügyfélfogadás. Az idősek otthonában a látogatási tilalom mellett szigorú fertőtlenítési és ellenőrzési szabályok léptek életbe, mondták el az Észak-Magyarország megkeresésére.

– Az óvodánknál és a bölcsődénknél az épület dolgozóin kívül senki nem léphet be, a városi intézményekben pedig a vezetőknek kell gondoskodni a rendszeres testhőmérséklet-mérésről – tette hozzá Tamás Barnabás, Putnok polgármestere. – A jogszabályoknak megfelelően a közösségi terek, sportlétesítmények és a múzeumok zárva tartanak, a szociális étkeztetés és a házi segítségnyújtás viszont a rászorulók részére továbbra is biztosított.

Fertőtlenítenek

Kazincbarcikán Klimon István alpolgármester elmondása alapján a város idősebb lakói a pandémia teljes ideje alatt vehetik igénybe térítésmentesen a házi segítségnyújtó szolgáltatást.

A gondozók biztosítják az élelmiszerek, a gyógyszerek beszerzését, a házimunkában való aktív részvételt. Megtudtuk azt is: az önkormányzat az elkövetkezendő két hétben mosható, sebészeti textíliából készült szájmaszkot juttat el a háztartásokba, továbbá az oktatási intézményekben minden pénteken hidegködképző berendezéssel történő fertőtlenítést végeznek majd.

Gyorstesztet vettek

Encsen a járvány második hullámában az önkormányzat igyekszik az idősek otthonára koncentrálni, hangsúlyozta Mikola Gergely polgármester. Tavasszal maszkkal, fertőtlenítőszerekkel és kesztyűkkel látta el a rászoruló családokat az önkormányzat, most pedig 300 darab gyorstesztet vásárolt a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. Kétszáz embert már teszteltek is, időseket és a tünetet mutató fiatalabbakat.

– Továbbra is biztosítjuk a krízisétkeztetést és a szociális étkeztetést. A támogatói szolgálatunk segít a bevásárlásban azoknak az időseknek, akik ezt igénylik, és azoknak a családoknak is, akik karanténba kerültek. Ha pedig valakit Miskolcra kell elvinni orvosi vizsgálat vagy kezelés céljából, akkor az is biztosított a támogatói szolgálatnak köszönhetően – sorolta Mikola Gergely.

Göncön Vinter István polgármestertől azt tudtuk meg, hogy náluk nincs koronavírusos beteg.

Szájmaszkot tavasszal adtak

Azonban az önkormányzat a közterületeket folyamatosan fertőtleníti. Az időseknek igény szerint segítenek a bevásárlásban, főleg azoknak, akiknek nincsenek fiatalabb hozzátartozói. Azonban most könnyebb a vásárlás is, hiszen nincsenek idősávok. Szájmaszkot már a járvány első hullámában adtak minden Göncön élőnek, jelezte a polgármester.

Abaújszántón viszont vannak koronavírusos betegek. Sáfián Ádám polgármester elmondta: még nyáron adtak a családoknak tisztító- és fertőtlenítőszereket. Épp a járvány miatt rugalmassá tették az ügyintézést, most az emberek online és telefonon is elintézhetik az önkormányzatnál ügyes-bajos dolgaikat. Ha pedig valamelyik idős embernek szüksége van segítségre, akkor az önkormányzat munkatársai igyekeznek megoldást találni.

Gyakori takarítással

Felsőzsolca kisváros, így közterületen nem kötelező a maszk viselése. De összhangban a kormányzati intézkedésekkel az intézmények fertőtlenítését, levegőcseréjét, a gyakori takarítást folyamatosan végzik – mondta Szarka Tamás polgármester. Rendezvényeiket elhalasztották. Védőeszközökkel fel vannak készülve jobban, mint tavasszal, hiszen igyekeztek tartalékolni. Gyorsteszteket is vásároltak. A karanténban lévőket segítik bevásárlással, gyógyszerkiváltással. A költségvetésen belüli átcsoportosítást végeztek.

A házi gondozás és nappali ellátás Nyékládházán folyamatos – mondta Tóth Balázs polgármester. A gondozónőket önerőből minden héten tesztelik. A kijárási korlátozást betartják a helyi lakosok, és ugyan nem kötelező a maszk viselése az utcán, nagy részük abban van – tette hozzá. Hozzátette azt is: a helyi focicsapat elhalasztotta mérkőzéseit és edzéseit. A városban található éttermek, vendéglátóegységek azonnal reagáltak a szabályozásra, és átálltak az ételkiszállításra.

– Továbbra is biztosítjuk intézményeinkben a védőfelszereléseket, a maszkokat és a fertőtlenítőszereket – tájékoztatta az Északot Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere. – A korábbi ÉMÁSZ ügyfélszolgálati irodájának épületében kialakításra került egy PCR-mintavételi pont.

Az önkormányzat, az épületen túl, biztosította a mintavételi ponton dolgozók kényelméhez szükséges eszközöket, besegít a napi takarításba, és az épület előtt három parkolóhelyet biztosít a tesztelésre érkezőknek. A jövő héten, a kormányhivatal koordinálásával, a Szerencsi járás területén elindul a tanárok, az óvodai, a bölcsődei és a szociális dolgozók gyorstesztelése is. Szerencs Önkormányzata egy személygépkocsival járul hozzá a tesztelést végző orvostanhallgatók közlekedéséhez.

(A borítóképen: Arnóton is folyamatosan segítik a rászorulókat a koronavírus-járvány idején)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában