közeleg a tél

2020.11.22. 18:30

Idén is felkészültek a télre az útkezelők

Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút és a megyeszékhely útfenntartója, a Miskolci Városgazda is.

Kiss Daniel

20201117 Szombathely Magyar Közút Szombathelyi telephelyén egy hókotrót mutat a Közút egyik munkatársa. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Már november 10-én téli üzemmódra váltott a Magyar Közút, mely megyénk útjain is állandó, 24 órás szolgálatba állt. A Borsod-Abaúj-Zemplén közel 2600 kilométeres úthálózatát fenntartó Magyar Közút több mint kétszáz dolgozója hetvenhét munkagéppel – közte nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók – végzi el téli feladatait a megyénkben. Azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez Borsod-Abaúj-Zemplénben 41 kilométernyi útszakaszt érint. A hófúvások ellen védelmet jelent még 29 kilométernyi hófogó erdősáv is.

Az autósoknak is ügyelniük kell az időjárás által okozott kihívásokra az utakon.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra – hívja fel a figyelmet a Közút közleménye.

Lakossági bejelentéseket megyei diszpécserszolgálatukon és e-ügyfélszolgálatukon keresztül fogad a társaság.

Miskolcon is hóügyelet

Hasonló módon, diszpécserszolgálaton keresztül lehet jelezni a város útjaira vonatkozó bejelentéseket. Vasárnap, november 15-én ugyanis itt is megkezdődött a hóügyelet, zajlik a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok megszervezése. Nem csak az útfelületek karbantartásáért felelős a Városgazda. A közterületek és díjköteles parkolóhelyek kézi síkosságmentesítését szintén ők végzik, novemberben összesen 230 helyszínre kihelyezett tárolóedény segítségével.

A munkavégzések során a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagokat használnak fel – olvasható a Miskolci Városgazda közleményében – így a főutcán környezetbarát ásványi anyagot és homokot, Lillafüreden és Miskolctapolcán homokot, a város más részein – az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően – útszóró só és homok keverékét.

(A borítóképen: Felkészültek a közutas munkagépek / illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában