felújítás

2020.11.23. 18:00

Elkészült a nekézsenyi óvoda

A hetvenmilliós fejlesztés időszerű volt a faluban, a költözés közös összefogással valósult meg.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A kis hegyháti faluban új szintre lépett az óvodáskorú gyerekekről történő gondoskodás, hiszen nagyságrendileg hetvenmillió forint felhasználásával elkészült a Napraforgó Óvoda új épülete, ahová jelenleg tizenhét gyermek jár, a befogadóképessége viszont ettől néhány fővel több.

A korábbi óvoda külső és belső állaga, omladozó, málló falai, valamint statikai állapota miatt a rendeltetésszerű használatra már alkalmatlan volt. A nekézsenyiek számára ezért rendkívül fontos volt az a fejlesztés, amely most ért véget. Az építkezésnek köszönhetően ugyanis lehetőség nyílt, hogy az óvodai szolgáltatás egy teljesen új épületben kapjon helyet. A kivitelezés befejeződött, néhány nappal ezelőtt megtörtént az átköltözés, a gyermekek és az óvodapedagógusok birtokba vehették az épületet.

Közös munka

– Az intézmény munkatársai mindent alaposan megterveztek, előkészítettek. Ennek eredményeként szinte minden óvodai eszköz, a bútoroktól, a játékokig, a textilneműig megtisztítva, fertőtlenítve, lecsomagolva várta a költözés idejét. A munka során komoly segítség érkezett az óvodások szüleitől, az önkormányzat munkatársaitól, így nagyon gyorsan üressé vált a volt óvodának évekig helyet adó iskolaépület régi szárnya – mondta Új-Tózsa Csabáné polgármester. – Annál inkább tele vannak új bútorokkal a csodaszép, világos, meleget adó padlófűtéssel ellátott különféle helyiségek az új óvodában.

Korszerű megoldások

Az új épület energiafelhasználásának csökkentése érdekében napelemeket helyeztek el a tetőn, másrészt kimagasló hőszigetelést kapott az épület homlokzata, tető- és födémszerkezete. Ezenkívül megvalósult az udvar rendezése és az akadálymentes környezet kialakítása is. Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően egészséges, motiváló környezetet teremtettek az óvodáskorú gyermekek számára. Annak érdekében, hogy az önkormányzat korszerű eszközökkel felszerelt épületben üzemeltesse intézményeit, új óvodai eszközök, bútorok beszerzése is megvalósult. Nekézsenyben befejeződött, Domaházán viszont a közeljövőben kezdődhet el óvodai fejlesztés. Riz Gábor, országgyűlési képviselő ugyanis bejelentette, hogy a borsodi-nógrádi megyehatáron található, legnyugatibb faluban nagyjából 50 millió forint felhasználásával újulhat meg a létesítmény, méghozzá a Magyar Falu Program keretén belül.

(A borítóképen: Az új nekézsenyi óvoda épülete)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában