Miskolci Egyetem

2020.11.10. 07:00

A világ egyetemi térképén vannak

Nemzetközileg is jegyzik a Miskolci Egyetemet és az intézmény két kutatójának munkáját. 

Hegyi Erika

Miskolci Egyetem

Fotó: Vajda János

Első helyen szerepel a HVG felsőoktatási rangsorában a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, mégpedig az oktatói kiválóságot vizsgáló listán.

„Ez azt jelenti, hogy nekünk vannak a legjobb tanáraink!”

– írta büszkén a közösségi oldalán Horváth Zita, a felsőoktatási intézmény vezetője.

A kiváló eredmény a tavaly készített rangsorra vonatkozik, az idei hamarosan megjelenik. Egy-egy év alatt azonban nem változik jelentősen az egyetemek és karok közötti különbség.

Oktatói kiválóság

Horváth Zita az Északnak elmondta, az oktatói kiválóság azt jelenti, hogy a miskolci jogi karon a legmagasabb a minősített oktatók száma, valamint a legjobb az egy minősített oktatóra jutó hallgatók aránya. Az összesített rangsorban szintén kiváló helyen áll az egyetem az oktatói kiválóság szempontjából: országos tizenegyedik.

Az egyetemi vezető kiemelte, azért is számít ez nagyszerű eredménynek, mert évről évre a nagy budapesti és nagy vidéki tudományegyetemek szerepelnek a rangsor elején. A miskolci közepes intézménynek számít képzési palettáját, hallgatói (9000) és dolgozói (1350) létszámát tekintve.

– Az eredménynek természetesen nagyon örülök, de meg kell jegyezni, hogy nemcsak a méret a lényeg, hanem az intézmény elhelyezkedését, környezetét is figyelembe kell venni – fogalmazott a rektor. – Tudjuk, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye a hátrányos helyzetű térségek közé tartozik. Ebben a régióban kiemelkedőnek lenni azt jelenti, hogy átlag feletti munkát végzünk: kutatómunkában (alkalmazott és alapkutatásban), kutatásfejlesztésben, pályázati aktivitásban, tehetséggondozásban, valamint felzárkóztatásban egyaránt. Kiváló eredményeinket az is mutatja, hogy két nemzetközi ranglistára is felkerült a Miskolci Egyetem, és ha ezt vesszük figyelembe, akkor még jobban állunk az országos ranglistán.

Újabb listán

Friss hír, hogy a Quacquarelli Symonds (QS) világrangsora után már a Times Higher Education (THE) a világ összes gépészmérnöki karát összegző listáján is jegyzik a Miskolci Egyetemet. Ezen a listán a 801–1000. helyek egyikén végzett a Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Ezzel az intézmény a három legbefolyásosabb nemzetközi egyetemi rangsorból kettőn már szerepel.

Nemzetközi összevetésben

A Times Higher Education ranglistájának készítői összesen 11 szakterületen vizsgálták meg a világ 1512 felsőoktatási intézményét. Az egyetemek teljesítményét öt szempont – az oktatás minősége, a kutatás minősége, a hivatkozások száma, a nemzetköziség mértéke és az iparból származó bevétel nagysága – alapján értékelték, a végeredményt az adott kategória sajátosságait is figyelembe vevő súlyozással állították össze.

További büszkeségre adhat okot, hogy a Miskolci Egyetem két professzora is felkerült a legjobb magyar kutatók listájára. Szebeni János a 39., Kaptay György pedig a 124. azon a 199 fős listán, amely a világ legjobb százezer kutatója közé bekerült magyar kutatókat tartalmazza.

Egy éve négy szerző – három amerikai és egy holland – kidolgozott egy mérőrendszert, amellyel világszerte mérni lehet a kutatók egyéni teljesítményét. Az erről szóló cikk szabadon hozzáférhető függelékeként a szerzők publikáltak egy listát is, amely – tudományos teljesítményük mérőszámaival együtt – tartalmazta százezer kutatónak a nevét, akiket a kidolgozott rendszer alapján a szerzők a világ élvonalbeli kutatóiként azonosítottak.

Magyarország 199 kiemelkedő teljesítményű kutatóval szerepel ezen a listán, erre a magyar listára került fel a két miskolci professzor.

Állami kitüntetéseket kaptak

A Miskolci Egyetem oktatói állami kitüntetéseket vehettek át a napokban Schanda Tamástól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkárától, Áder János köztársasági elnök megbízásából.

Az átadóünnepségen a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át prof. dr. Jármai Károly, a Miskolci Egyetem korábbi rektorhelyettese, a Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék egyetemi tanára. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült prof. dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségügyi Kar dékánja, prof. dr. Farkas Ákos, az Állam- és Jogtudományi Kar korábbi dékánja, a Bűnügyi Tudományok Intézete egyetemi tanára és dr. Turai Endre, a Geofizikai és Térinformatikai Intézet egyetemi magántanára, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi docens.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában