koronavírus

2020.11.18. 11:30

A járóbeteg-ellátás folyamatos Miskolcon

Elsődleges a járvány­ügyi védekezés, de ellátják a megyei kórházban az életveszélyes állapotban lévő betegeket és azokat, akik sürgős ellátást igényelnek.

Novák Krisztina

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórháznak az a feladata, hogy a miniszter által előírt keretek között a folyamatos és biztonságos betegellátást biztosítsa, hangsúlyozta kérdésére dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

– Jelen pillanatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írja elő, hogy elsődleges a járványügyi védekezés, de ezen felül minden olyan beteget el kell látni, aki életveszélyes állapotban van, sürgős ellátást igényel vagy sürgős szükséget szenved. Ennek az intézményünk maradéktalanul megfelel – mondta a főigazgató.

Egyetlen szakmának a működtetését sem szüntették be, de vannak olyan területek, amelyek esetében külső segítséget kellett kérniük. Ilyen például a pszichiátria, ahol jelenleg építkezés folyik, vagy ilyen például a tüdőgyógyászat, ahol az épületet és

a személyzetet is a Covid-védekezésre kell felhasználniuk, tudtuk meg.

A koronavírusban szenvedő betegek elég jelentős képalkotó diagnosztikát igényelnek, egyrészt a szervezetben található folyadéktermelődés, másrészt az esetlegesen kialakuló tüdőgyulladás miatt, ezért számos gépet és műszert kellett ebben a tekintetben is beszerezni.

Röntgen és ultrahang

– Főképpen mobil röntgenkészülékekre és ultrahangkészülékekre volt meglehetősen nagy az igény, és a Semmelweis-kórházban található CT-készüléket teljes egészében a koronavírus-betegek részére kellett bocsájtanunk – tájékoztatta

dr. Révész János. – A megyei kórházban már korábban is tervezték a CT-készülék cseréjét, tekintettel arra, hogy itt egy 2008-ban telepített CT-készülék található. Ennek a cseréjét felgyorsítottuk, ugyanis az új készülék felvételezési sebessége lényegesen gyorsabb, tehát a koronavírus-megbetegedésben szenvedőket nagyobb ütemben tudjuk kiszolgálni, ezért ennek a készüléknek a telepítése kezdődött meg hétvégén, az átmeneti időszakra pedig egy mobil CT-t béreltünk, ami biztosítja a betegellátás folyamatosságát.

A főigazgató kiemelte: arra kéri az állampolgárokat, hogy a járványügyi intézkedéseket tartsák be, másrészt változatlanul kérnek mindenkit, hogy a kórház működését illetően kizárólag hiteles forrásból tájékozódjanak, amely elsősorban a kórház által a kórház honlapján megjelenő közleményeket jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában