gyermekbántalmazás

2020.11.14. 17:30

A gyermekbántalmazás a társadalom felelőssége

Ismerd fel, és tegyél ellene címmel indított kampányt a gyermekbántalmazás ellen az UNICEF Magyarország.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az akcióhoz tartozó plakátok már országszerte megtalálhatók. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a társadalom közös felelősségvállalásra, ami a gyerekek védelmét illeti. Évente egy millió gyermeket érint a világon a szexuális, fizikai vagy mentális bántalmazás, közülük negyven ezren válnak emberölés áldozatává. A koronavírus-járvány tovább fokozza a helyzetet, a bezártság, a félelem, az egzisztenciális bizonytalanság még veszélyesebbé tette a világot, becslések szerint akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma a járvány ideje alatt. A weboldalon elérhető mini kurzusra bárki feliratkozhat – legyen szó szülőkről, pedagógusokról, magukról a gyerekekről – aki szeretne többet tudni a gyermekbántalmazás fogalmáról, fajtáiról, ha nem szeretné figyelmen kívül hagyni a bántalmazottat, ha abban a sajnálatos szituációban találja magát.

Felismerés

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: „Mindenki találkozhat a jelenséggel és alighanem sokan sokszor találkozunk is, – az utcán, játszótéren, az iskolában, az interneten, bárhol – csak nem feltétlenül gondolunk bele vagy bizonytalanok vagyunk azt illetően, hogy ránk tartozik, közbeavatkozhatunk-e – mondta.

-Az első lépés, hogy felismerjük, ha egy gyereket bántalmaznak. A második, hogy átérezzük, hogy nekünk is közünk van hozzá és tegyünk a bántalmazás ellen, védjük meg a gyermeket – mégpedig megfelelő módon. Nem mindig egyértelmű, hogy mit tehetünk, mit nem, hogyan léphetünk fel, mivel használunk vagy ártunk. Az UNICEF Magyarország ezzel a kampánnyal abban is segít, hogy tudjuk, konkrétan mi a teendő ilyen esetekben, pontosan mi a szerepünk, hova fordulhatunk szakavatott, hivatalos segítségért – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Kutatási adatok

Az UNICEF a kampányt megelőzősen felmérését készített, mely során a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos magatartását vizsgálta. Az országos kutatás során 1003 személyt kérdeztek meg. Az adatokból többek között kiderült, hogy a válaszadók 83 százaléka nem tartja elfogadhatónak a fizikai fenyítést. A megkérdezettek 38%-a szerint egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ugyanennyien értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességek vannak, nem jogaik. A résztvevők 66 százaléka úgy gondolja, hogy a szülőnek joga van belenéznie csemetéje telefonjába, személyes üzeneteibe.

Kirajzolódott, hogy az iskolai végzettség és a bántalmazás elfogadottsága között is összefüggés van. A diplomásoknak csak kis része vallja az egy-egy pofon elvet, a szakmunkások közül 42 százaléka támogatja. A magyarok legnagyobb részben tekintik bántalmazásnak a szeretet- és beszédmegvonást, ezeket követi a szóbeli szidalmazás, a telefon elkobzása, valamint a szobafogság.

Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője úgy gondolja: Bőven van még tennivaló a bántalmazáshoz fűződő attitűdökkel kapcsolatban. A testi fenyítést elfogadók viszonylagosan magas aránya különösen aggodalomra ad okot. Reméljük, hogy a kampány a szemléletformálásban is segít majd – emelte ki a gyermekjogi szakértő.

Előbb a szép szó

Katalin kétgyermekes anyukaként tapasztalt szülőnek számít. – Nem vagyok híve a verésnek, igyekszem a problémákat szép szóval megoldani. Azonban az sem elég néha, főleg ha tízszer kérem meg valamire, amit ennek ellenére is figyelmen kívül hagy. Nem tűröm a szemtelenséget magammal szemben, így ha elveti a sulykot, előfordul, hogy egy nyakleves, fenékbebillentés a jutalma. Egyébként véleményem szerint sem az fizikai, sem a pszichés bántalmazás nem megoldás. Nekünk szülőknek is vannak indulataink, amit néha nem tudunk kordában tartani. A férjem távol tartja magát mindenféle fenyítéstől, mivel rendkívül rossz körülmények között nőtt fel. Még velem sem vitatkozik, annyira mély nyomott hagytak benne a történtek. Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a gyermekbántalmazás témájával, hogy felhívjuk rá a figyelmet és érzékenyítsük embertársainkat, mert csak így lehet egészséges generációt nevelni, ami a jövőt illeti – hívta fel a figyelmet a téma fontosságára az anyuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában