gyógybarlang

2020.10.05. 09:00

Véget értek a próbaterápiák a Baradla-barlangban

Fontos gyógyturisztikai fejlesztések zajlanak az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban.

Novák Krisztina

A próbaterápia már zajlik a Baradla-barlangban

Fotó: Marosréti Ervin

A próbaterápián az Edelényi Kórház páciensei vettek részt.

Asztmásoknak is

– A tíz asztmás páciens három különböző klimatikus időszakban – a téli, a nyári és az őszi évszakban – háromszor három héten keresztül, naponta három órát töltve tartózkodott a barlangban – tudtuk meg a csütörtöki sajtótájékoztatón Gruber Pétertől, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóhelyettesétől. – Az eredmények pozitív változásokról tanúskodtak.

Eredmények

Megtudtuk, hogy a próbaterápián résztvevők az első hét elteltével, a bázisterápia mellett szinte heti gyakorisággal használt rohamoldószerüket elhagyhatták, megszűnt az ingerköhögésük és ezzel párhuzamosan, jelentős mértékben emelkedett a betegek terhelhetőségének a szintje. Az asztmatünetek gyérültek, a tüdőkapacitásuk pedig mérhetően javult.

– Minden szempontot figyelembe véve megállapítható, hogy a Baradla-barlang levegője gyógyhatással rendelkezik, – folytatta Gruber Péter – amely barlangterápiás kezelések folytatására alkalmas, nagymértékben hozzájárul a terápián résztvevők egészségi állapotának javulásához és a betegek gyógyításához.

Gyógybarlang lehet

A „Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki-és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban“ elnevezésű, határon átnyúló projekt célja a Baradla-barlang gyógybarlanggá történő minősítéshez szükséges vizsgálatok lefolytatása, valamint a gyógybarlanggá nyilvánításhoz szükséges engedély iránti kérelem benyújtása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában