Koronavírus

2020.10.15. 10:00

Ne csak a világnap miatt!

A szappanos, fertőtlenítő kézmosás az egyik legegyszerűbb módszer a vírusok terjedésének megakadályozására.

Novák Krisztina

2020.02.05. Nagykanizsa Helyes kézmosással könnyen elkerülhető a legtöbb vírus. A patikákban hiánycikk a szájmaszk, és alkoholos kézfertőtlenítő gélhez is nehéz hozzájutni. Zala megyébe is begyűrűzött a koronavírus elleni védekezés. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Szakony Attila

Tavaly talán még nem figyeltünk kellőképpen arra, hogy október 15-e a kézmosás világnapja, de a koronavírus-járvány átértékelte a kézmosáshoz való hozzáállásunkat is.

A Covid előtt is

Az angol nyelven Global Handwashing Day célja, hogy felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosásra mint a betegségmegelőzés kulcsfontosságú tényezőjére. A kézmosás világnapját először 2008. október 15-én rendezték meg, az időpontot az ENSZ közgyűlése jelölte ki. Már a koronavírus-járvány megjelenése előtt is kimutatták ugyanis a különböző kutatások, hogy a légzőszervi és bélbetegségek 25–50 százalékkal csökkenthetők, továbbá évente 600 ezer gyermek életét menthetné meg világszerte a rendszeres kézmosás. A világnappal szeretnék elérni, hogy elterjedjen a szappannal történő kézmosás általános kultúrája, és tudatosuljanak annak előnyei.

A betegségek nyolcvan százaléka közvetlen érintkezéssel terjed, rövid idő alatt 500–1000 baktérium is rákerülhet a kezünkre. Egyes baktériumok húsz percig vannak életben, mások órákig fertőzőképesek. Leggyakrabban náthát, influenzát, tüdőgyulladást és fertőző hasmenést okozhatnak, leghatásosabb ellenszerük a kézmosás. A kézmosás indokolt evés előtt, köhögés és tüsszentés, valamint vécézés után, továbbá amikor megérkezünk valahová.

A Covid–19-járvány terjedése ellen is a szappanos kézmosás az egyik legegyszerűbb módszer, ezért az idei kézmosás világnapjának témája mi más lehetne, mint hogy mindenki számára elérhető legyen a kézhigiéné most és a jövőben is.

Fertőtlenítő kézmosás

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 40–60 másodpercben állapította meg a fertőtlenítő kézmosás időtartamát. Eszerint első lépésként nedvesítsük be vízzel a kezünket, majd szappanozzuk be jó alaposan. Ezután dörzsöljük össze a tenyerünket, majd dörzsöljük az egyik tenyerünkkel a másik kéz kézfejét úgy, hogy közben az ujjakat összefonjuk, majd ezt váltott kézzel is ismételjük meg. Ezt követően dörzsöljük össze a két tenyeret úgy, hogy az ujjakat összefűzzük.

A fontos részletek

Következő lépésként dörzsöljük az egyik kéz tenyerével a másik kéz ujjainak hátát úgy, hogy az ujjak horogszerűen összeakaszkodnak, majd váltott kézzel ismételjük meg. Ezután markoljuk meg az egyik hüvelykujjat, és körkörös mozdulattal dörzsöljük, majd váltsunk kezet. Következő lépésként az egyik kéz ujjbegyeit dörzsöljük a másik kéz tenyeréhez körkörösen, majd váltsunk kezet. Amikor mindezzel végeztünk, folyóvízzel alaposan öblítsük le a kezeket, és a kézszárításhoz egyszer használatos papírtörlőt alkalmazzunk. A vízcsapot is a papírtörlő segítségével zárjuk el.

(A borítóképen: Tanuljuk meg az alapos kézmosás lépéseit!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában