október 23.

2020.10.23. 15:00

A sokszorosított röplapokért is verés járt

Fiatalember volt még akkor, soha nem politizált, mégis bajba került.

Hegyi Erika

Forrás: Mikó János

A selyebi tanácson dolgozott 1956 októberében Svidró Emil. 18 éves fiatalember volt akkoriban, abban az évben érettségizett. Mint fogalmazott, soha nem politizált, de valahogy mégis részese lett a történelmi eseményeknek.

– A selyebi tanácson dolgoztam. Az egyik falumbéli hozott egy röplapot Miskolcról, amit a hivatalban lesokszorosítottam. Néhány kikerült a faluba is, a rendőrök pedig kinyomozták, hogy ki sokszorosította a röplapokat. Hamar eljutottak hozzám. Bevittek a rendőrségre, majd megvolt a bírósági tárgyalás, ahol felfüggesztettek és elengedtek. 43 napig voltam fogságban – idézi fel a 64 évvel ezelőtt történeteket Svidró Emil.

Arra azonban nem szívesen emlékszik, hogy amikor a szikszói rendőrségre bevitték, bizony párszor megverték. Ezzel tudatták vele, hogy nem cselekedett helyesen. A miskolci Fazekas utcai börtönben azonban fizikailag már nem bántották.

Felvonulás is volt

– Azt azonban soha nem bántam meg, hogy valamilyen módon részt vettem az ’56-os forradalomban és szabadságharcban. Selyeben is volt felvonulás, persze sokkal kisebb, mint a nagyobb településeken, a történelemkönyvekbe, a feljegyzésekbe sem került be. Én is ott voltam a felvonulók között. A tömeg lefegyverezte a rendőrt, és leváltotta a tanácselnököt. Mindennek később voltak súlyos következményei. Ugyanis hiába jelentkeztem bárhová továbbtanulni, sehová nem vettek föl. Még traktorszerelőnek sem, mert azt mondták, hogy majd tönkreteszem a gépeket – emlékezik Svidró Emil.

Végül aztán az építőiparban talált munkát, onnan ment nyugdíjba. Ma a Politikai Foglyok Országos Szövetségének tagja, és amikor a gyerekei hazalátogatnak, bizony szó esik ’56-ról is.

– Nekik is csak azt tudom mondani, hogy nem bántam meg – teszi hozzá.

(A borítóképen: Felvonulás a Petőfi téren)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában