buszos utak

2020.09.03. 08:00

Inkább belföldre tervezik a buszos kirándulásokat

A személyszállító cégek forgalma nyolcvan–kilencven százalékkal esett vissza.

Detzky Anna

A bus driver waits for tourists outside the airport in Palma de Mallorca on July 27, 2020. - Tour operator TUI has cancelled all British holidays to mainland Spain from today until August 9, after the UK government's decision to require travellers returning from the country to quarantine. (Photo by JAIME REINA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A koronavírus az emberek többségét elrettenti a külföldi utazásoktól, ami a buszos személyszállítással foglalkozó cégeket is megviseli. A változásokról és a túlélési technikáikról beszélgettünk érintettekkel.

– Nagyságrendileg azt látom, hogy a megrendeléseknek körülbelül a 10 százaléka maradt csak meg. Gyakorlatilag a túlélésért küzdünk, profitot nem termelünk – mondta Pecze Róbert, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete Személyszállítási Tanácsának tagja. – A külföldi utazásokra jelenleg egyáltalán nincs igény. Nyáron, közvetlenül a karanténidőszak feloldása után egy társaság kiment Lengyelországba, Zakopanéba, de azóta hasonlóra nem volt példa. A belföldi utak közül pedig a céges utazások azok, amelyek inkább jellemzőek.

Gyakran fertőtlenítenek

Nincs egységes higiéniai protokoll a személyszállításra vonatkozóan.

– Bár központi rendelkezések nem vonatkoznak ránk, a higiéniára maximálisan odafigyelünk. Kézfertőtlenítővel szereltük fel a buszokat, és minden út után ózongenerátorral fertőtlenítjük az utasteret. A maszkviselést nem követeljük meg, mert nagyon kényelmetlen viselet. Viszont jellemző, hogy egy 30 fős társaságot az 57 férőhelyes busszal viszünk, hogy lehessen tartani a távolságot, de telt házra egyébként sincs példa mostanság. Az áraink csökkentek, bár létezik egy fájdalomküszöb, ami alá már nem tudunk menni, hiszen a piacon óriási a verseny. Sajnos hivatalosan mi nem számítunk turizmusnak, így a járulékfizetési kötelezettség is nehézséget okoz, és az is, hogy egyáltalán nem tudunk előre tervezni – ecsetelte Pecze Róbert cégvezető.

Tavalyi áron dolgoznak

Idén nyáron kizárólag Szlovákiába és Lengyelországba utaznak, akik külföldre szerettek volna menni.

– Az utazási kedv sokakban megvan, csak félnek a vírus következményeitől és a bonyodalmaktól. A külföldi európai utazásaink iránt 95, a belföldiek iránt pedig 80 százalékkal esett vissza az érdeklődés – fűzte hozzá egy népszerű miskolci utazási iroda fuvarszervezője. – A környező országok mellett főleg Németországba, Olaszországba és a déli államokba utazók rendeltek tőlünk buszt, de ezek, sőt a többnapos utak iránt is teljesen megszűnt az érdeklődés. 2020-ra sikerült egy jó árat kialkudnunk a megrendelőkkel, de kénytelenek voltunk visszatérni a tavalyi árainkhoz, és 30 fő esetén kedvezményt is adunk.

Nem kötelező a maszk

Mivel zömében ismerőstársaságok bérlik ki a buszokat, nem tették kötelezővé a maszkviselést

– Mi már a vírus előtt is rendszeresen fertőtlenítettük a buszainkat, de most erre fokozott figyelmet fordítunk. A vezetőségtől azt az utasítást kaptuk, hogy különjárati autóbuszokon ne tegyük kötelezővé a maszkviselést, ami valóban nem jellemző. Mivel az ablakokat nem tudjuk leengedni, ezért nyáron a klíma elengedhetetlen, így folyamatosan cserélődik a levegő. A kézfertőtlenítő is ki van téve minden utastérben – sorolta a fuvarszervező hölgy.

(A borítóképen: A buszos utazások piacán nagy a verseny a maradék forgalomért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában