diplomaátadó

2020.09.03. 11:30

Diplomaátadó szülők nélkül

A legfontosabb a biztonság: hőméréssel és kézfertőtlenítéssel kezdődnek az egyetemi diplomaosztók.

Hegyi Erika

Egyetemi Könyvtár épülete 20200514 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Miskolci egyetem.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Csütörtökön kezdődnek a diplomaátadó ünnepségek a Miskolci Egyetemen. A járványveszély miatt ezek a rendezvények is rendhagyóak lesznek. A legnagyobb változás, hogy a szülők és a családtagok ezúttal nem lehetnek ott az eseményen, ők a közkedvelt videómegosztó csatornán követhetik élőben a történteket, mondta az Északnak dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem vezetője.

Jelezte: ezúttal is négy diplomaátadót szerveznek, csütörtökön és pénteken is kettőt-kettőt. Ezeket az ünnepségeket tulajdonképpen júniusban kellett volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt akkor az nem volt lehetséges. Most is csak szigorú biztonsági előírások betartásával vehetik át oklevelüket a végzős hallgatók.

Maszk és kesztyű

– Az egyetemnek csak egyetlen bejárata lesz nyitva, ahol az érkezőket hőkamerás hőmérővel mérjük meg. Ezt azonnali kézfertőtlenítés követi, a maszk és a kesztyű használata pedig kötelező. A díszaulában másfél méteres távolságban ülnek majd egymástól a hallgatók. Úgy osztottuk be a karokat, hogy egy-egy ünnepségen ne legyenek többen 200-300-nál, bár a jelenlegi szabályok 500 főig engedik a rendezvények szervezését. A távolságtartást úgy oldjuk meg, hogy a karzaton is ülnek majd hallgatók, ahol egyébként a családtagok szoktak tartózkodni. Ha valakit elkísérnek a hozzátartozók, nekik az egyetem épületén kívül kell megvárniuk az ünnepség végét – sorolta az egyetemi vezető.

Szombaton újabb ünnepséget rendeznek az intézményben, ekkor adják át az oktatói kitüntetéseket, hétfőn pedig tanévnyitóval nyitják meg az új szorgalmi időszakot.

– Az oktatás hagyományos módon kezdődik, de természetesen továbbra is érvényesek lesznek a biztonsági előírások. A termekben is tartani kell a megfelelő távolságot, a maszk használata pedig továbbra is kötelező lesz. Mindaddig nem történik változás, amíg az operatív törzs nem rendelkezik másképp – fogalmazott dr. Horváth Zita.

Balázs Kristóf Gábor pénteken veszi át a diplomáját a Miskolci Egyetemen a Gépészmérnöki és Informatikai Karon végzett gépészmérnökként. Mint mondta, természetesen nem örül, hogy élete egyik legfontosabb eseményén nem lehetnek ott a hozzátartozói, de megérti, hogy most szükség van a biztonsági intézkedésekre.

– A szüleim azt mondták, az ünnepség ideje alatt abbahagyják a munkát a munkahelyükön, és megnézik az élő közvetítést a videómegosztón. Ez talán különlegessé és maradandóvá teszi a diplomaosztómat, hiszen sokáig fogjuk még emlegetni, hogy „emlékeztek, a szüleink a videómegosztón nézték végig a rendezvényt”. A diplomaátadóról készült felvétel egyébként még sokáig elérhető lesz mindenki számára – mondta Kristóf, aki egyébként már dolgozik. A munkahelyén is biztonsági előírásokat vezettek be, hetente 2-3 napig otthon dolgoznak.

(A borítóképen: A Miskolci Egyetemen csütörtöktől pótolják az elmaradt diplomaátadókat)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában