beruházás

2020.09.07. 13:30

Biztonságban érkezhetnek a megújult bőcsi térre

Több nyertes pályázatnak köszönhetően fejlődik a település.

Horváth Imre

Nagy László és Koncz Zsófia

Fotó: Bujdos Tibor

Három beruházást is átadtak szombaton délután Bőcsön, ahol átépítették és biztonságosabbá tették a település központjában lévő kesznyéteni elágazást, épült egy kilométer kerékpárút összekötve a korábbi két szakaszt, illetve gyönyörű teret alakítottak ki a Hajdú szobor körül.

Nagy László polgármester azzal kezdte: a biztonság mindenekelőtt, ez indokolta a kereszteződés átépítését. Korábban nem volt jól belátható, balesetveszélyes volt. A két korábbi kerékpárút összekötésével most a sörgyártól egészen Berzékig lehet közlekedni.

– A Hajdú térrel már-már városias teret sikerült létrehozni. Helyet kapott Bőcs rózsája, és ezt a rózsát formázza a kialakított szökőkút is – tette hozzá a polgármester.

Jelentősen nőtt a támogatás

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy megyénk a jelenlegi fejlesztési ciklusban, 2014–2020 között 93 milliárd forint TOP-os forrás koordinálására kapott lehetőséget. Eddig 118 milliárd forintról kötöttek támogatási szerződést az önkormányzatoknál.

– Azon dolgozunk, hogy az elérhető forrásokat az utolsó fillérig le tudjuk hívni. A megyei önkormányzat is előre tekint már közben, elkezdtük a projektgyűjtést, minden települési vezetővel beszéltünk, és ez alapján a megye fejlesztési stratégiát is elkezdtük kidolgozni. Bőcs nagyon aktívan vett részt a pályázatokban, a 250 milliós útfejlesztési és egy 200 milliós önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése mellett belterületi vízelvezetésre 100 millió forint támogatást nyert el. Sokat mondó adat, hogy 2010 előtt a Bőcsre érkező támogatások összege 205 millió forint volt, míg azóta 1 milliárd 330 millió. Ez is bizonyítja: a magyar kormány arra törekedett az elmúlt tíz évben, hogy a magyar vidéket fejlessze és felemelje – mondta az elnök.

Koncz Ferencre emlékeztek

Az ünnepi pillanatot emlékezésre is felhasználták: a polgármester plakettet adott át Koncz Zsófiának édesapja emlékére.

– Ugyan csak bő két évet dolgoztunk együtt a közelmúltban tragikusan elhunyt Koncz Ferenc országgyűlési képviselővel, de ez többet jelentett, mint az azelőtti országgyűlési képviselők munkája. Én személy szerint is sokat köszönhetek neki, ahogyan községünk is. Ezért döntött úgy képviselő-testületünk, hogy emlékplakettet adunk át a lányának, Koncz Zsófiának – mondta Nagy László.

Folytatná az édesapja munkáját

– Megtisztelő és megható itt állni. Édesapám rendkívüli odaadással dolgozott a térségért, Bőcsért is. Sok terve volt. Többek között ehhez a térhez nagyon jól illeszkedne egy piac, amin sokat dolgozott. Fontos ezt a munkát folytatni, és ebben én is mindent meg szeretnék tenni – mondta meghatottan Koncz Zsófia, aki a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben, az októberi időközi választáson.

(A borítóképen: Nagy László és Koncz Zsófia, a Koncz Ferenc emlékét idéző plakettel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában