gyermekbaleset

2020.09.04. 20:00

A törések a leggyakoribbak

Bár vége van a nyárnak, a tanulságokat most kezdjük levonni. Mi is a helyzet a nyári gyermekbalesetekkel?

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A közúti gyermekbalesetek harmada is a nyári vakáció alatt, júliusban és augusztusban történik, áll a Magyar Biztosítók Szövetségének Közleményében.

Katonadolgok!

Mivel a gyerekek a szünidőben még több időt töltenek szabadidős tevékenységekkel és a vízpartokon, sajnos érthető, hogy a balesetek száma is megszaporodik. A fiúk kicsi korban kétszer, serdülőkorban háromszor gyakrabban szenvednek balesetet, mint a lányok. A nemegyszer tragédiába torkolló esetek legtöbbször fulladás, égési sérülések, a magasból történő leesés vagy mérgezés következményei.

Nem a focizáskor törik a csont

– Az előző évekhez képest kismértékben megemelkedett a háztartási és játszótéri balesetek száma, mert a családok idén szabadságuk jelentős részét otthonukban vagy belföldi környezetben töltötték – tájékoztatta az Északot dr. Papp János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészetének osztályvezető főorvosa. – A szokványos sérülések az idén is nagy számban fordultak elő, amelyek közül kiemelkedő a trambulinon vagy ugrálóvárakban elszenvedett sérülések száma. Bár kevesen tudják, a szokásos gyermekjátékokhoz képest, mint a focizás vagy a kerékpározás, a trambulin vagy ugrálóvár kifejezetten balesetveszélyes eszköz, ahol alsó és felső végtagi törések és gerincsérülések fordulhatnak elő.

Elsősegély otthon

A szakember elmondta, hogy – tapasztalataik szerint – a balesetek esetén komoly gondot jelent a megfelelő elsősegélynyújtás hiánya, amit pedig a szülők is elvégezhetnek az otthonukban. Ezekben az esetekben fontos a sérült végtag nyugalomba helyezése. A felső végtagot sállal kell felkötni, a könyök derékszögű helyzete mellett, az alsó végtagot pedig polcoljuk fel. A sérült területet hűtsük és szükség esetén fájdalomcsillapítót is adhatunk, például Nurofent, Cataflamot vagy Algoflexet.

A sebtisztítást szappannal végezzük folyóvíz mellett, majd a szárazra itatást követően Betadine- vagy Octanisept-oldatos fedőkötéssel lássuk el.

Égési sérülés esetén fontos a sérült testtájék azonnali hűtése – legalább 20–30 percig folyamatos, folyó hideg víz alkalmazásával –, emellett javasolt a fájdalomcsillapítás és egyszerűbb steril kötés felhelyezése. Dr. Papp János kiemelte, hogy a gyermeksebészeti ellátásig a szülők a gyermeket ne etessék, ne itassák, mert ezzel az esetleges altatásban történő ellátást késleltethetik.

(A borítóképen: A fájdalmat nem enyhíti, de a figyelmet eltereli a gipsz kidekorálása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában