emlékezés

2020.08.20. 15:00

Az összetartozást jelképezi

Turulszobrot avattak a tragikus trianoni döntés századik évfordulóján.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

Az Interaktív Nemzeti Emlékparkot a trianoni döntés 90. évfordulójára hozták létre Halmajon, most pedig a Trianon 100 alkalmából a közfoglalkoztatási program keretében elnyert támogatás segítségével bővítették és szépítették. A megújult parkot és az újonnan felállított turulszobrot hétfőn avatták fel ünnepélyes keretek között.

Egyedülálló kötelék

A veszélyhelyzet bevezetése és megszűnése óta először volt lehetőség ilyen ünnepi rendezvényt tartani, mondta köszöntője elején Tóth József, a település polgármestere.

– Ha szétnézünk a világban, azt látjuk, hogy számos helyen szobrokat döntenek le, egyházi jelképeket gyaláznak meg, ami felháborító. Mi a magyar történelem neves eseményéhez kapcsolva maradandó emlékhelyeket igyekeztünk létrehozni, ebbe a sorba illeszkedik ez az ünnepi alkalom. Az emlékpark egyedi, azért is, mert mi terveztük meg, a történelmi Magyarország területét ábrázolja méretarányosan, sétányok határolják az elszakított országrészeket, és tíz éve

a testvértelepüléseinkkel avattuk fel – mondta Tóth József.

A turulszobrot Ekker Róbert szerencsi szobrászművész készítette, és Halmaj felvidéki testvértelepüléséről, Nagyidáról is érkezett küldöttség az avatására.

Nagy Péter, Nagyida polgármestere felidézte a trianoni döntés hazánkat ért hatásait, majd elmondta, nem arra szeretne elsősorban emlékezni, ami elveszett, hanem arra, ami mindenekfelett megmaradt.

– Minket, a Kárpát-medencében szétfútt magyarokat összeköt ez a csodálatos, és merem kimondani, egyedülálló kötelék, a kultúra, a táncaink, a népzenénk, az irodalmunk, a közös történelmünk, Istenbe vetett hitünk. Az életünk részeként kell gondolnunk Trianonra, a sok szenvedésre és küzdelemre, de leginkább arra, hogy ebből a bajból, tragédiából hogyan tudtak emberek talpra állni – mondta Nagy Péter.

Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy Szent István munkájának eredményét mi sem mutatja jobban, mint hogy ma egy független Magyarországon magyarul beszélhetünk.

– A magyarság a legnagyobb megpróbáltatások közepette is kész volt megtartani és továbbvinni Szent István örökségét. Ma a helyzet kedvezőbb, mint száz évvel ezelőtt, de a bátorságunkra és összefogásunkra most is nagy szükség van. Kellenek olyan fogódzók, amelyek túlmutatnak a politikai és ideológiai csatákon; hiszem, hogy a nemzeti identitás megőrzése és a nemzeti összetartozás erősítése ilyen ügyek kell hogy legyenek. Az idei tragikus évforduló és a néhány szomszédos államban sajnos még mindig időről időre fellobbanó magyarellenesség arra is figyelmeztet, hogy a munka nincs befejezve. Nem alkudhatunk meg az ország és a nemzet építésében, elődeink hitével és akaraterejével tovább kell haladnunk a már kimunkált úton a közös jövőnk felé – mondta dr. Latorcai János.

A szobrot a két polgármester és az Országgyűlés alelnöke mellett Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke leplezte le, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották.

(A borítóképen: A szobor avatásán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában