vendéglátás

2020.07.10. 13:00

Óvatosan indul a szezon

Az igazi nyári időjárás még várat magára, a vendéglátóhelyek forgalma pedig nem emiatt alakul másképp.

Novák Krisztina

Budapest, 20200510 A napsütéses hétvégét sokan töltötték a szabadban, a Naplás-tónál. Hatlaczki Balázs / HB Bors

Forrás: MW

Fotó: Hatlaczki Balázs

Június elején valamivel 25 fok alatt volt a hőmérséklet, és ez nem különbözött a sokévi átlagtól, ami azt jelenti, hogy összességében ez a hónap nem volt jóval hűvösebb, mint az előző években. Talán inkább abban különbözött a korábbiaktól, hogy felhősebb és csapadékosabb volt, még annak tükrében is, hogy ez a legcsapadékosabb hónapunk. Júniusban átlagosan 70 milliméter környékén alakul a csapadékmennyiség. Idén megyénk megkapta ennek a kétszeresét, esetenként a háromszorosát is – mondta Kuntár Roland meteorológus.

Egyre többen vannak

A strandok és a vendéglátóhelyek május közepén és július elején nyitották meg kapuikat. A látogatottság – az időjárástól függetlenül – hektikusan alakul, ami annak is köszönhető, hogy mindenki másképpen képzeli az újraindítást.

A miskolci belváros újra megtelt élettel, ezért a szolgáltatóknak nincs okuk panaszra, és a strandokon, valamint a tópartokon is sokan vannak. A Mályi Beachen hétvégén még késő délután is rengetegen voltak, és a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőben is fokozatosan nőtt a forgalom. Egyre többen látogatják, és a szálláshelyeiken is sok a vendég: telt ház van. Találtunk viszont két olyan népszerű strandfürdőt is a megyében, amelyek még nem nyitottak meg.

Kevesen voltak

– Május közepén nyitottunk újra, ekkor még minimális volt az érdeklődés, de a pünkösddel a telt ház is megérkezett – tájékoztatott Böszörményi Krisztina, a hernádvécsei kastélyszálló, a Hotel Vécsecity szállodaigazgatója. – Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy nem emeltünk az árainkon, és az előzetes foglalásokat is meghosszabbítottuk az év végéig. Mostanra már elmondhatjuk, hogy újból beindultak a foglalások, a jellegük csak annyiban változott, hogy vagy egy-két hétre előre terveznek a látogatóink vagy október környékére foglalnak. Előnyünkre válik, hogy a szállodán belül is remek programokkal várunk mindenkit, de komplett vártúrákat is kínálunk a vendégeinknek.

Vannak azonban olyan helyek, ahol alig van foglalás. Böszörményi Krisztina azt is elmondta, úgy látja, sok szolgáltató azzal rontja el az újraindítást, hogy azonnal szeretné megkeresni a kiesett profitot, és nem alkalmazkodik rugalmasan a változásokhoz.

Átmeneti lehűlés

Keddre északnyugat felől érkezik egy hidegfront, ami jelentősen mérsékeli a felmelegedést – tudtuk meg Kuntár Rolandtól, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától. – Záporokkal és zivatarokkal kezdődik, ami tartós esőbe vált át, de ez a délelőtti órákra már meg is szűnik. A hőmérséklet az ország nagy részén 20–25 fok közé esik vissza az eddigi 29–34 fok után. A későbbiekben csapadék kialakulására viszonylag kicsi az esély. Ezután napról napra ismét elkezdődik az 1–2 fokos felmelegedés, majd a következő hidegfront várhatóan a hétvége környékén, jó eséllyel szombaton érkezhet, ekkor számíthatunk ismét némi csapadékra. Ismételten lesz egy kis visszaesés a hőmérsékletben, de ez nagyjából annak felel meg, mint amilyen a hétfőről keddre történt változás. Újfent 30 fok fölötti értékekről 20–25 fok közé esik vissza a hőmérséklet.

(A borítóképen: Tóparton. Egy kicsit visszaesik a hőmérséklet, de marad a kirándulóidő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában