nemzeti konzultáció

2020.07.25. 18:00

Eltűnnek a konzultációs ívek a miskolci postaládákból

Csak remélni tudják a miskolci Fidesz-KDNP frakció képviselői, hogy nem folyik szervezett akció a városban.

Nyikes Zita

MK_koronavirus_konzultacio_honlapkep_728x249px

Forrás: nemzetikonzultacio.kormany.hu

Eltűnnek a konzultációs ívek a miskolci postaládákból: számos ilyen jelzést kaptak az elmúlt hetekben-napokban, mondta lapunknak Alakszai Zoltán, a miskolci Fidesz frakció vezetője. Hozzátette, azt már csak remélni tudják, hogy törvénytelen módszereket, eszközöket nem alkalmaznak, például nem lopkodják ki a postaládákból az íveket.

A frakcióvezető hangsúlyozta: ha ez így lenne, az példátlanul mély morális színvonalra süllyesztené a miskolci baloldalt és annak képviselőit. Alakszai Zoltán megjegyezte, hogy bármit tesznek a baloldali képviselők, a miskolciak megtalálják a módját, hogy kifejezzék véleményüket a nemzeti konzultáció kérdései kapcsán.

– Úgy tűnik, a miskolci baloldal fél az emberek véleményétől, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy megfossza a miskolciakat a lehetőségtől, hogy kifejezzék azt. Például a közösségi oldalakon is posztolnak arról, hogy hol és mikor tudják a képviselőiknek odaadni az íveket az „aktivistáik”, amelyekhez ki tudja, hogyan jutnak hozzá. Ahelyett viszont, hogy a szocialista, „dékás”, jobbikos képviselők dolgoznának, akciókat szerveznek a konzultációs ívek „begyűjtésére” – fogalmazott Alakszai Zoltán.

Az Észak által megkeresett jogász azt mondta, hogy a névre szóló borítékkal együtt, a postaládákból kilopott ívek esetében felmerül a levéltitok megsértése büntetőjogi tényállás. A Büntetőtörvénykönyv szerint az, aki másnak a közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, felbontja, megszerzi vagy illetéktelen személynek átadja, levéltitok megsértését követi el. A cselekmény elzárással büntetendő vétség, melynek vannak súlyosabb esetei például, ha valaki a közmegbízatása folytán szerez ilyen leveleket. De egy másik büntetőjog tényállás is felmerül a kérdésben, mégpedig a személyes adattal való visszaélésé, hiszen ha jogosulatlanul más személyes adatait kezelik, gyűjtik, megismerik, bűncselekményt követnek el, mondta el lapunknak a szakember. Hangsúlyozta azt is: a borítékkal együtt megszerzett ívek nem csupán reklámpapírok, hiszen a levéllel együtt azok, akik esetleg az íveket „gyűjtik”, hozzájutnak az állampolgár nevéhez, címéhez, és bűncselekményt követnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában