templomszentelés

2020.07.19. 09:00

A fennmaradás fontos kifejezése

A mezőkövesdi hívek buzgóságának is köszönhető, hogy templom épülhetett a városban.

Tóth Balázs

Július 11-én szentelték föl az új görögkatolikus templomot Mezőkövesden. Boldog Romzsa Tódor tiszteletére már egy évtizede kápolna működik a városban az egykori tűzoltó kultúrközpontban.

– Az oltárszenteléskor az ő ereklyéit helyeztem el a kápolnában és most, a templomban lévő oltárba is a vértanú püspök ereklyéit építettem be. Magától értetődő, hogy őt hívjuk védőszentként is segítségül – mondta dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke.

Különleges egybeesés

Az építkezéssel kapcsolatban elárulta, amikor a kormány támogatását kérte, több templom építése is szóba került az egyházmegyében, a mezőkövesdi is be volt tervezve, de néhány évvel későbbre. Hála a 2016 végén megkapott 55 millió forintos állami támogatásnak, el tudtak indulni az építkezéssel, majd pedig az egyházmegye újabb támogatást is igényelhetett a kormánytól, így végül százmillió forintból fölépülhetett a templom.

Mindez egy különleges egybeesést tett lehetővé, hiszen a közelmúltban épültek közül az egyik legkisebb bizánci stílusú temploma jött létre, miközben az előző napon a török elnök mecsetté alakíttatta át a bizánciak legnagyobb székesegyházát. Éppen ezért Orosz Atanáz úgy gondolja, a fennmaradásnak, a keresztény életösztönnek is nagyon fontos kifejezése volt a mezőkövesdi templomszentelés.

– Itt, a kövesdi lakosságon belül kis százalékban voltak görögkatolikusok, ám az elmúlt évtizedekben többen beköltöztek, akik nagyon buzgón gyakorolják hitüket. Vannak köztük fiatalok, gyermekek is, ezt a buzgóságot látva értettem meg, hogy itt szükséges templomot építenünk, a közösséget egyesítenünk. Szeretnénk Nyékládházán is minél hamarabb templomot építeni, hiszen oda egy ígéretünk is van, több mint tíz éve. Ezt különböző okok miatt nem tudtuk eddig megvalósítani, most az következik, ezen kívül kisebb kápolnák építése van folyamatban – mondta az egyházmegyében tervezett építésekről a püspök. Utóbbira példa egyébként Eger is, ahol az új kápolnát július 5-én szentelték föl.

Demkó Balázs egri parókus örült annak, hogy a koronavírus-helyzet ellenére eljöttek és fegyelmezetten viselkedtek a hívek.

– A mi egyházközségünk kis létszámú csoport, vannak görögkatolikusok Mezőkövesden, de a kis kápolna ide épült azoknak, akik szeretik Istent. A rítus különbözik rómaitól, de azért katolikusok vagyunk mi is. Örömünknek nem is tudunk határt szabni, az fájt, hogy nem tudtunk ünnepelni. Hálásak vagyunk püspök atyának, a város vezetésének is, hogy ez meg tudott valósulni, s el is jöttek a szentelésre – adott hangot örömének Demkó Balázs.

Mint mondta, ezentúl minden vasárnap végeznek majd szent liturgiát a templomban, délután öt órakor. A hétköznapi ünnepeket is meg fogják tartani, ha másképpen nem, kisebb szertartásokkal, vecsernyékkel. A búcsút október utolsó vasárnapján tartják majd, hiszen a védőszentjük ünnepnapja október 31.

– Mindenkit várunk ezekre, elsősorban a görög testvéreket, hiszen valaki annak van keresztelve, van, aki esetleg még ismeri is a rítusokat, van, aki templom híján római egyházközösségbe járt, őket is hívom, nézzenek meg bennünket. Már az ő felelősségük is, hogy közösségbe kerüljünk, hiszen számukra építtetett a templom – fogalmazott a parókus.

A templomot tovább szeretnék csinosítani, hiszen az ikonosztáz még nem készült el teljesen, amint anyagi lehetőségeik engedik, befejezik. Ezen kívül szeretnének majd egy haranglábat és harangot is állítani.

(A borítóképen: A templomszentelésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában