e-recept

2020.06.29. 07:00

E-recept, jó is meg nem is

A háziorvosok örülnek, a gyógyszerészek már nem annyira a „felhőbe lőtt” recepteknek.

Hegyi Erika

dr. Mátéffy Anita gyógyszertárvezetõ

Fotó: Bujdos Tibor

Megmarad az e-receptek egyszerűsített kiváltási módja a veszélyhelyzet megszűnése után is. A kormány döntésének értelmében a gyógyszertárban továbbra is a beteg taj-számának ismerete és a kiváltó személyazonosságának igazolása szükséges. Tovább él a telefonos konzultáció lehetősége is, így a betegnek nem kell minden esetben találkoznia az orvosával. A most elfogadott szabályozás a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig van érvényben.

Adódnak gondok

A gyógyszerészek szerint a veszélyhelyzetben jó megoldás volt a könnyítés, de hosszú távon nem kellene engedni ezt a „lazaságot”, fogalmazott dr. Nyíri László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. megyei szervezetének elnöke. Mint mondta: az e-recept intézménye a járvány előtt is működött. Azonban amennyi haszna van, annyi probléma is adódik vele. Különösen azon idős betegek esetében, akik sok gyógyszert szednek, és nehéz velük kommunikálni. Az elnök csak néhány példát említett a gondok közül. Sokan azt gondolják, hogy ha az orvos egyszer felírta a gyógyszert, és az felkerült a „felhőbe”, akkor az örök érvényű. Pedig a receptek érvényüket vesztik, amint azt a beteg vagy a hozzátartozója kiváltotta. Tehát ha a tabletta elfogyott, az újra fel kell íratni. Következő probléma, hogy a „felhőben” ott vannak azok a korábbi gyógyszerek is, amelyeket a beteg még nem váltott ki. Sokszor nem tudja megmondani a páciens, hogy most pontosan melyikre van szüksége, melyiket akarja elvinni, mivel nincs a kezében a papírrecept.

További káoszt okoz, ha az orvos a megszokott gyógyszer helyett, bár ugyanolyan hatóanyagút, de más nevűt ír fel. Ekkor a beteg már végképp nem tudja, hogy melyikre lenne szüksége. A gyógyszerészek és a betegek is maszkban vannak, ott az üvegfal is közöttük, ez mind nehezíti a kommunikációt, kiabálni pedig nem lehet, hiszen az sértené a beteg diszkrécióhoz való jogát, sorolta az elnök.

Egyszerűbb papírral

– A munkánkat az is nehezíti, ha a beteg például 10–15-féle gyógyszert vált ki egyszerre. Akkor a listát nekünk kell kinyomtatnunk, és azzal a kezünkben tudjuk összeszedni a szükséges medicinákat a gyógyszertár különböző helyiségeiből. Ilyen esetekben egyszerűbb volt számunkra, ha papírrecepttel jött a beteg – tette hozzá dr. Nyíri László.

Rugalmas, kényelmes

Dr. Dienes István, bükkszentkereszti háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke azonban csak jót tud elmondani az e-receptekről. Mint fogalmazott, rugalmas, kényelmes rendszer, megkönnyíti a betegek és a háziorvosok életét is. Hozzátette: természetesen, ha az orvos látja a páciense kórtörténetéből, hogy már régen volt vizsgálaton, akkor behívja, mielőtt megírja a receptet. Ügyelni kell a kábító hatású fájdalomcsillapítók, a nyugtatók és altatók elektronikus felírásakor is, ilyenkor szigorúbb kontrollra van szükség, jelezte a háziorvos.

(A borítóképen: Gyógyszertárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában