Apák napja

2020.06.21. 08:00

Amit tőlük tanulhatunk

A gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges az édesapák jelenléte is.

Detzky Anna

Forrás: shutterstock/illusztráció

Június harmadik vasárnapján az édesapákat ünnepeljük, ez remek alkalmat ad arra, hogy végiggondoljuk, mi mindent is kaptunk apukánktól. Pszichológus szakértővel beszélgettünk a témáról.

Megváltozott szerepek

– Jelentősen változott az apaszerep a 21. században. Korábban a patriarchális berendezkedés volt jellemző, amelyben az apák voltak a kenyérkeresők és a tekintélyszemélyek – jelentette ki Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus, a Miskolci Egyetem oktatója. – Ehhez képest ma kétkeresős családok vannak, és a megváltozott szerepekből adódóan a férfi is érzelmi főszereplővé vált, mint apa. Adott esetben ugyanúgy elmegy szülői értekezletre, vagy a gyerekek életébe ugyanúgy bekapcsolódik, mint a nő. A gyermekek számára különösen fontos, hogy fizikailag és érzelmileg is elérhető legyen az apuka. Ezt nehezíti, hogy a férfiaknak napjainkban nagyon sokat kell dolgozniuk ahhoz, hogy a család biztonságban érezhesse magát. A változások miatt rengeteg szerepzavar mutatkozik a körükben, de a közös egyensúly megtalálásában a partner sokat segíthet.

Fontos a férfimodell

A fiúk és a lányok viszonyulása más az édesapjukhoz, de ha bármelyikük életéből hiányzik a férfimodell, az később problémákhoz vezethet.

– A tekintélyhez való egészséges viszonyunkat és a kockázatvállalás készségét leginkább az apákhoz fűződő kapcsolatunkból tudjuk megtanulni. Ez az iskolában egy tanár felé és később a munkahelyen a főnökeink felé is fontos lehet. A fiúknak nagy küzdelmük van az apjukkal. Előfordul, hogy amikor elérik azt a fejlődési stádiumot, akkor egyenrangúak lesznek vele, vagy valamiben akár meg is haladhatják, végzettségben vagy jövedelemben. Ezt általában nehezen viselik az apák. A lányok pedig abban kaphatnak sokat apjuktól, hogy egy párkapcsolatban hogyan tudnak kapcsolódni az ellenkező nem képviselőjéhez – ismertette a pszichológus.

Nincs jobb a családnál

A közhiedelemmel ellentétben az egyszülős család nem új keletű jelenség.

– Már a háborús időkben is gyakran akadt ilyesmire példa, és az anyák tisztességben fölnevelték fiaikat, leányaikat. Viszont evolúciósan úgy vagyunk összerakva, hogy szeretjük a család egységét, és helyette nem tudunk jobbat. Persze a bántalmazó kapcsolat kivétel ez alól. Abból egészségesebb kijönni, és akár egy új családot alapítani, ahol egy másik férfi, a nevelőapa képes biztonságot nyújtani. Bár hozzá kell tenni, hogy a gyerekek lojálisak az édesapjukhoz. Amikor azonban tartósan hiányzik a férfi a családból, akkor a gyermekek életében később szorongás és párkapcsolataikban kötődési problémák léphetnek fel – hangsúlyozta a szakember.

(A borítóképen: Az apa a lány- és a fiúgyermek fejlődésében is meghatározó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában