emlékmű

2020.06.25. 09:00

A zempléni városban korábban nem volt ilyen emlékhely

Országzászló emlékeztet a történelmi igazságtalanságra Sárospatakon.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Országzászlót állított a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából a Sárospataki Wass Albert Kör a zempléni városban.

A reményt jelenti

„Mint ismert, száz évvel ezelőtt Magyarország elveszítette területének kétharmadát lakosságának pedig több mint felét, ennek megfelelően 320 ezer négyzetkilométer területű, húszmilliós középhatalomból 93 ezer négyzetkilométeres, hétmillió lakost számláló kisállammá vált. Az országcsonkítás máig ható fájdalommal tölti el a magyar embereket és ennek az érzésnek az elmúlt évtizedek alatt sokféleképpen adták jelét” – közölte Tarnavölgyi László, az egyesület elnöke. Hozzátette: ezek között az egyik az országzászló mozgalom amely küzdelmet, a bele nem nyugvást és a reményt jelenti. A két világháború között az egész Magyarországra kiterjedő mozgalom a budapesti Szabadság téren 1928. augusztus 20-án felállított ereklyés országzászlóval indult útjára. Ezt számos városban országzászlók sokasága követte Magyarország településein. Emlékeztetett rá: a második világháború után a kommunista hatalomátvétellel ez a folyamat megszakadt, sőt sok helyen a már felállított országzászlókat is lerombolták. A rendszerváltás után, 1990-től tucatszám állították vissza az országzászlókat sok helyen pedig újonnan állítottak ilyen emlékhelyet.

Kapcsolat a külhoniakkal

Az elnök kiemelte: a Sárospataki Wass Albert Kör mint patrióta és lokálpatrióta egyesület elhatározta, hogy Sárospatakon országzászlót állít a belvárosban, a Wass Albert parkban a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából. Mint mondta, tudomásuk szerint a városban nem állt korábban ilyen emlékhely. Közölte: Patak a trianoni határtól alig 10 kilométerre fekszik, nem messze attól a Sátoraljaújhelytől, amelyet kettészelt a békeszerződés.

A civil szervezet a külhoni magyarokkal egyre bővülő kapcsolatokat tart fenn, így első kézből ismerik az elsősorban felvidéki, erdélyi és kárpátaljai magyarok véleményét, és közelről látják azt a fájdalmat, melyet az elszakított területen élők éreznek még ma is. Az országzászlóval ennek az érzésnek, fájdalomnak adnánk kézzelfogható kifejezését, amely egyben mementója lenne az országcsonkításnak, az igazságtalanságnak – jelentette ki Tarnavölgyi László.

Hivatalos átadás később

A talapzaton egy emléktábla mellett egy kőcímert is elhelyeztek. Az országzászló felállításával olyan emlékhely létesült a városban, amely alkalmas helyszín koszorúzással egybekötött megemlékezések megtartására is – emelte ki az elnök. Június negyedikén a járványszabályok figyelembe tartása mellett már tartottak egy kisebb megemlékezést, a hivatalos átadást azonban későbbre tervezik.

(A borítóképen: A sárospataki országzászló)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában