bűnőzés

2020.05.04. 15:30

Nem szabad áldozatul esni

Idegennek se pénzt, se ékszert ne adjanak a kiszolgáltatott idősek.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A bűnözők nemcsak a virtuális térre specializálódnak, hanem a hétköznapi helyzeteket is kihasználják, különösen most. A legtöbb ilyen módszer álcázásra épül telefonon vagy személyesen.

Szerelőnek tűnő betörő

Az idősek jól teszik, ha inkább csak ismerős ajánlására fogadnak mesterembert az otthonukban, amennyiben valami feltétlenül javításra szorul. Az erre vonatkozó internetes hirdetések vagy szórólapok mögött álló személy sokszor nehezen informálható le.

– A hagyományos közterületen történő bűncselekmények célpontjai sokszor nyugdíjasok, de mivel ők a koronavírus-járvány alatt jóval kevesebbet mozognak az utcán, ezek most visszaszorultak – tájékoztatott Simkó Imre rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója, osztályvezető-helyettese. – Megyénkben egyelőre nem tudunk róla, de máshol már előfordult olyan eset, hogy higiéniai tisztítás vagy más karbantartási, javítási munka ürügyén törtek be valakihez. Olyan viszont nálunk is megtörtént, hogy az udvaron tárolt fémhulladékért ajánlottak fel egy idős bácsinak néhány ezer forintot, és amikor beengedte az idegeneket a házba, kirabolták. Fontos, hogy megértsük ezek kapcsán, hogy a bűnözőkör kihasználja, hogy az emberekben több a félelem és kevésbé tudnak körültekintőek lenni.

Unokaszerepben

Szintén tipikus szépkorúakat fenyegető bűncselekmény az unokázás, amelynek jellemzője, hogy a telefonáló a nagymama vagy nagypapa unokájának adja ki magát, és sürgősen pénzt kér.

– Az unokázás nem kizárólag a veszélyhelyzettel összefüggésben, hanem már évek óta ismert. Országos szintű nyomozócsoport specializálódott kifejezetten erre. Emellett több bűnmegelőzési kisfilmet készítettünk ezzel kapcsolatban, amelyeket gyakran bemutatunk nyugdíjas közösségekben. Sőt olyan vetélkedőket is szoktunk szervezni, ahol az időseknek párban el kell játszaniuk a szituációt, amelynek a kezelésére így alaposan felkészülnek. Ahogy eljátsszák, jobban el tudják képzelni, és beépül a zsigereikbe a hatékony védekezés is. Alapszabály, hogyha nem ismerős a hang, akkor sem kell kétségbe esni, mert könnyen le lehet ellenőrizni az ilyen esetet. Többek között, hogy érdemes konkrét kérdéseket feltenni a telefonálónak vagy megszakítani a hívást, és közös hozzátartozónál tudakozódni, illetve a rendőrség 112-es segélyhívószámán jelezni az ügyet – ajánlotta az alezredes.

(A borítóképen: Bűnmegelőzési vetélkedőn)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában