Interjú: Nagy Géza őrnaggyal

2020.05.13. 09:00

A Magyar Honvédségnek mindenki számára van egy nagyon jó ajánlata

Alternatívát, lehetőséget, hivatást ajánlanak a katonai pálya iránt érdeklődőknek.

Horváth Imre

Forrás: Magyar Honvédség

A koronavírus-járvány ideje alatt is folyamatos a katonai toborzás megyénkben. Vagyis a járvány ellenére is munkát és biztos megélhetést kínál a Magyar Honvédség a haza védelme iránt érdeklődők számára. A Magyar Honvédség minden élethelyzethez tud alternatívát kínálni. Ha valaki elveszítette a munkáját, vagy váltana, akkor is érdemes érdeklődni náluk. A Magyar Honvédség nyújtotta lehetőségekről, a miskolci iroda működéséről Nagy Géza őrnaggyal, a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, vagy közismertebb nevén a miskolci toborzóiroda vezetőjével beszélgettünk.

Milyen toborzótevékenységet folytatnak a megyében?

A toborzási tevékenységünk kiterjed a katonai tanintézeti, a szerződéses katonák és a tartalékosok toborzására is. Feltétel a betöltött 18. év és el nem ért (be nem töltött) nyugdíjkorhatár. A jelentkezők részére tudunk jó ajánlatot tenni, még akkor is, ha beállt, jól jövedelmező munkahellyel rendelkeznek, de szeretnének a honvédséghez közelebb kerülni. Ha valaki szeretne a haza szolgálatában részt venni, keressen fel bennünket, és mi az ő életkörülményeit figyelembe véve teszünk neki ajánlatot.

Mit kell tudni a tanintézeti lehetőségről?

A tanintézetekbe inkább a frissen érettségizett fiatalokat várjuk, ez az altisztképzés és a tisztképzés rendszere. Az altisztképzés tavaly merőben átalakult, és vannak olyan katonai szakmacsaládok, amelyekre egyéves tanfolyamrendszerű képzés keretében jelentkezhetnek a fiatalok. Ez nagy sikernek örvend, mert már szerződéses katonaként vesznek részt ezen a képzésen, ilyen formán a Magyar Honvédségtől fizetést kapnak a képzés ideje alatt. A tavaly indult és idén záruló képzésre megyénkből is több mint harmincan jelentkeztek. De megmaradt a kétéves forma is, hiszen vannak olyan speciális képzések, ahol kell a két év, erre a formára is sokan jelentkeztek idén. A katonai pálya kezdetének csúcsa a tisztképzés, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán végeznek Budapesten. Most már konstans módon évente több mint tíz fiatal jelentkezik ide megyénkből. Ez egy jó lehetőség azoknak a fiataloknak, akiknek a család anyagi háttere nem tudja biztosítani a felsőfokú képzés lehetőségét. Hiszen a Magyar Honvédség onnan, hogy hallgatói jogviszonyba kerül egy fiatal, a közszolgálati egyetemen mindent biztosít ahhoz, hogy a tehetségét ki tudja bontakoztatni. Ez négyéves képzés, tájékoztatást tudunk hozzá adni, de ide a normál felsőoktatási felvételi keretében lehet jelentkezni. Az altiszti és tiszti képzésben részt vevők lesznek elsősorban a hivatásos katonák.

Hogyan lehet valakiből szerződéses katona?

Jellemzően a civil életben megszerzett végzettségük, elért eredményeik után jelentkeznek a Magyar Honvédséghez, a nyolc általánostól az egyetemi diplomáig mindenkinek tudunk lehetőséget biztosítani a képzettségének megfelelő pozícióban. Jellemzően a diplomásoknak tiszti, a középfokú végzettséggel rendelkezőknek altiszti pozíciót, akinek pedig nincs érettségije, annak legénységi beosztást igyekszünk találni. A szerződéses katonák bizonyos időre kötelezik el magukat a Magyar Honvédségnél, ez alapesetben három év, de hosszabbítható, és hat hónap próbaidővel kezdődik. Megnézheti ez alatt, tényleg ezt várta-e, megfelel-e a beosztásban. Arra is van lehetőség, hogy a szerződéses katonák bizonyos idő letelte után a hivatásos állományba kerüljenek. Van arra is példa, hogy valaki szerződéses katonaként legénységi beosztásból egészen a főtisztiig haladjon előre a ranglétrán, persze sok munkával, tanulással.

Mit kell tudni a tartalékos szolgálati formáról?

Ezen belül bárki által két forma érhető el: az önkéntes területvédelmi és a műveleti tartalékos. A Magyar Honvédség minden szolgálati formája önkéntes, ez pedig különösen igaz a tartalékos katonáknál, akik fontos szerepet kapnak abban, hogy a magyar hadkötelesek között minél többen kapjanak kiképzést. A tartalékosok is bizonyos ideig vállalnak szerződést a honvédséggel, közben egy bizonyos katonai alapképzettséget elérnek, így kiképzett hadkötelesek lesznek. Egy békétől eltérő állapotban könnyebben elérhetőek, bevethetők, hadra foghatók hadkötelezettség elrendelése alkalmával. A területvédelmi tartalékos szolgálati forma a legenyhébb kötelék a honvédséggel, a járási rendszerre alapozva hozták létre. Minden megyében annyi tartalékos századot állítanak föl, ahány járás van, a létszámuk száz fő, és a század parancsnokától az utolsó beosztottig mindenki tartalékos katona. Ezeknek a szervezeteknek a felkészítéséhez jött létre egy területvédelmi tartalékos zászlóalj, amelynek van egy kiképző százada, ami járásról járásra hajtja végre a betoborzott tartalékosok kiképzését. Ezen századok legfontosabb feladata a területvédelem, erre volt már példa a történelemben, a területvédelmi, a hátországvédelmi parancsnokságok képében. A feladatuk a békétől eltérő állapotban az adott járásban történő területvédelmi feladatok ellátása. Közlekedési csomópontok, kiemelt infrastruktúrák védelmi, lakosságvédelmi feladatai, amelyeket a Magyar Honvédség fő erői mögött kell ellátni. Helyben szerveződik, helyben kapnak kiképzést, mert a helyi emberek ismerik legjobban a saját területeket. Békeidő lévén felkészítést kapnak arra, hogy katasztrófavédelmi helyzetben is részt tudjanak vállalni, legyen szó ipari vagy környezeti katasztrófáról. Ezenkívül felkészítést kapnak protokolláris feladatok ellátására is, például koszorúzásra, nemzeti ünnepeink színvonalának emelésére, díszőrség biztosítására egy-egy településen. A területvédelmi tartalékosok szolgálatát sem ingyen kéri a Magyar Honvédség, rendelkezésre állási díjat fizet azért, hogy fenntartja a szolgálatát, illetve a beosztásának, rendfokozatának megfelelő illetményt kap arra az időszakra, amikor a honvédség igénybe veszi a szolgálatait, vagy kiképzésen vesz részt. A kiképzés jellemzően ötnapos blokkban történik, így az állampolgárnak nem kell hetekre kivonulni a munkahelyéről. A műveleti tartalékos szolgálati forma a Magyar Honvédség meglévő katonai szervezeteinek a tartalékát jelenti. Ez már egy kicsit kötöttebb szolgálati forma, amit azoknak szoktunk javasolni, akik szeretnének többet megtapasztalni a honvédségből.

Milyen az érdeklődés a tartalékos szolgálat iránt megyénkben?

Toborzási szempontból a legnépszerűbb szolgálati formáról beszélünk, és ez is jelzi, hogy a borsodi embereknek van kötődésük a hazához, a haza védelméhez, a honvédséghez. Hiszen nagy múltú katonamegyéről beszélünk. Légvédelmi hadosztály működött itt, de említhetjük az I. világháború idejéből a 10-es honvédeket, a 65-ösöket. Szívesen vállalják ezt a szolgálatot, több mint 400 fővel kötöttünk már szerződést, ezzel országos szinten is dobogóközelben foglalunk helyet. Amikor a területi tartalékossal szerződést köt a Magyar Honvédség, abban az esetben, ha van munkahelye, akkor azzal is megköti a honvédség a szerződést. A munkáltató arra az időre, amíg kiesik az ő munkavállalója, kompenzációt kap.

Mennyire szívesen jelentkeznek hölgyek és fiatalok a honvédséghez?

A Magyar Honvédség aktív állományában 18 százalék körül van a hölgyek aránya. A területvédelmi tartalékos szolgálati formában megyénkben közel harminc százalék. Meglepő módon többgyerekes családanyák is jelentkeznek, talán ebben látva az önmegvalósítás lehetőséget, hogy egy kicsit kiszakadva a mindennapokból kimozduljanak, új embereket ismerjenek meg, és változatosabbá tegyék az életüket úgy, hogy közben a hazát szolgálják. Szívesen látjuk és fő célcsoportunk a felsőoktatásban részt vevő fiatalok. Őket a nyári időszakban tervezzük kiképezni, tömbösítve, igazodva a vizsgaidőszakhoz. A Miskolci Egyetemen nyitottunk egy toborzóirodát tavaly, ez azt a célt szolgálja, hogy ott legyünk az egyetemisták között, de a kutatás-fejlesztés és a kultúra terén is együttműködünk.

Milyen szakmákból, területről várnak jelentkezőket a honvédséghez?

Kis túlzással azt szoktam mondani, hogy ahogy a civil életben, úgy a honvédségben is minden szakmának megvan a megfelelő helye. Rengeteg eszközzel dolgozik a honvédség, és ezek jellemzően gépjárművek, fegyverek, így fontosak a gépész beállítottságú emberek, sok az elektronika, számítástechnika, de gépjárművezetőkre is folyamatosan szükség van. Azt szokták mondani, hogy minden harcoló katona mögött kilenc biztosító személy, szakterület működik, és ezek jó része logisztikus. Ellátás nélkül nem tud működni a katona, nem tudja használni a fegyverét, nincs elhelyezve, nincs étkezés biztosítva. És várjuk azokat a fiatalokat, akik mindezek mellett a valódi katonai szakmát szeretnék művelni, akik szeretnének lövészek, felderítők, harckocsizók lenni. Nemrég egy számítástechnikai vonalon dolgozó illetővel ültünk le beszélgetni, aki azt mondta, nem szeretne számítástechnikával foglalkozni, de nagyon érdekli a híradó szakterület. De volt szakács is, aki – pedig keresünk szakácsokat is – azt mondta, lövész szeretne lenni. Mindenkinek találunk helyet, aki hozzánk betér!

Mennyire tud vonzó lenni a katonai hivatás a versenyszférával szemben?

A mi megyénkben is van egyfajta szakmunkás munkaerőhiány, és nemcsak álláskeresőket kell megszólítanunk, hanem versenyképesnek kell lenni, hogy más munkahelyekről vonzzunk el munkavállalókat. Elindult ez a folyamat, mert a Magyar Honvédség szociális rendszere, az illetményrendszer folyamatos fejlesztése abba az irányba mutat, hogy ma már versenyképesek vagyunk a munkaerőpiacon. És van elszívóképessége a Magyar Honvédségnek. A katonára, a személyre helyezzük a hangsúlyt, olyan szociális rendszert alakítottunk ki állandó, kiegészítő, eseti juttatásokkal, ami megfelelő biztonságot, hátteret nyújt.

Mivel foglalkozik még az iroda a toborzáson kívül?

Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vagyunk. Katonai igazgatás vonatkozásában békeidőben előkészítő feladatokat látunk el. További feladatunk a Magyar Honvédség kiegészítése, mely békeidőszakban a toborzás révén valósul meg. Irodánk működteti a Magyar Honvédség megyei érdekvédelmi rendszerét, feladatunk a nyugállományú katonákkal foglalkozás, törődés, ezzel igyekszünk elismerni az élethosszig tartó szolgálatukat, egészen a kegyeleti gondoskodásig. Továbbá munkánk a hadisírkutatási, -gondozási megyénkre vonatkozó feladatok végrehajtása is. A honvédelmi nevelés feladatainak keretein belül a kadétprogramban részt vevő – a megyében kilenc – középiskolával erősebb kapcsolatot tartunk, hiszen itt honvédelmi alapismereteket tanítanak érettségi tantárgyként.

(A borítóképen: Nagy Géza őrnagy)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában