Kereskedelem

2020.04.30. 11:30

Segítik a helyi termelőket

A kereshető adatbázis mellett az adatok térképen is megjelennek.

Pap Gyula

A helyi termelők és potenciális vásárlóik összekötését szeretné segíteni az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kezdeményezés célja, hogy bővüljenek a nehéz helyzetbe került magyar termelők értékesítési lehetőségei. A felület elindításának első lépéseként a termelők regisztrációját várják.

Nehéz helyzetben

A koronavírus-járvány miatt egyre több piac zárja be kapuit, más értékesítési felület hiányában pedig a kistermelők nehezen találnak vevőt terményeik, termékeik számára.

Megnéztük mi is az említett „termelőkereső” felületet.

Az érdeklődő őstermelőknek és kistermelőknek a termelo-kereso oldalon nevük és elérhetőségeik mellett az általuk kínált főbb terméktípusokat kell megadniuk.

A vásárlók, akik lehetnek magánszemélyek és szolgáltatók is (például kereskedők, vendéglátók, étkeztetők) ugyanezen oldalon tájékozódhatnak arról, hogy kik és mit kínálnak eladásra a környékükön. A kereshető adatbázis mellett az adatok térképen is megjelennek, még könnyebbé téve a böngészést.

A felületen jelenleg mintegy 30 megyénkbeli helyi termelő található, elérhetőséggel, esetenként részletes termékkínálattal: a füstölt sertéshús, kolbász, szalonna mellett különféle mézeket és számos borféleséget is kínálnak.

Mindenkinek előnyös

A kereső segítségével könnyen rátalálhatunk a számunkra fontos termékre, tájékozódhatunk az árakról, szállítási feltételekről.

Csősz János Szegiben családi vállalkozásban füstölt hús, hurka, kolbász előállításával foglalkozik. Egyébként otthon és a különféle őstermelői piacokon árulja portékáit. A járványhelyzet miatt kezdetben tapasztalt némi felhalmozási tendenciát törzsvásárlóinál, de mostanra beállt a normális, megszokott működés. Ebben a helyzetben inkább az új vásárlók szerzése a kihívás, melyhez hasznos segítség lehet ez az adatbázis. Házhoz szállítással is foglalkozik, számítása szerint 30- 40 ezer forintos rendelésnél már rentábilis ez a forma.

– Természetesen ez nem feltétlenül egy vevő megrendelését jelenti – teszi hozzá.

Dömötör Zoltánnak Miskolcon a Nagyavas alján van pincéje. Termelői folyó- és palackozott borral foglalkozik mintegy két éve. Tokaj és Mád mellett vannak szőlőbirtokai, a forgalmazás a megyeszékhelyről történik. A furmint és királyleányka-megrendeléseknél kiszállítást is vállal, Miskolcra akár díjmentesen is eljuttat egy palack ízletes nedűt.

(A borítóképen: A termelői vásárok helyét egy időre átveheti az online vásár| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában