Pályázat és Kiállítás

2020.04.20. 17:30

Matyó és dél-borsodi textilalkotásokat várnak

Felkészültek arra is, hogy az alkotásokat az internet segítségével zsűrizzék.

Tóth Balázs

A Matyó Népművészeti Egyesület a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai támogatásával idén hetedik alkalommal rendezi meg a Százrózsás Hímzőpályázat és Kiállítást. Várják mindazokat az új, máshol még nem szerepelt alkotásokat, amelyeken a díszítmény a matyó települések (Mezőkövesd, Tard, Szentistván) vagy Dél-Borsod (Bogács, Szomolya, Cserépfalu, Cserépváralja) textiles hagyományait, azok újszerű átfogalmazását, hímző- és csipkekészítő technikák valamelyikét alkalmazzák. A pályázatra hagyományos és modern kategóriában lehet nevezni, lakástextileket, használati tárgyakat, valamint öltözeteket és öltözékkiegészítőket egyaránt fogadnak. Az alkotásokat a szakmai zsűri véleménye alapján a Matyó Múzeumban állítják majd ki, és a legszebb pályaműveket díjazzák. Május 29-ig lehet nevezni, a kiállítást pedig a tervek szerint június 19-én nyitnák meg.

Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, bíznak abban, hogy a megnyitót az alkotók részvételével meg tudják tartani, de ha addig nem ér véget a járvány, akkor is a későbbiekben, szeptemberig lesz mód a tárgyak megtekintésére.

Felkészülnek ugyanis arra is, hogy a megnyitót virtuálisan tartsák meg, sőt arra is, hogy a zsűrizést videó és az internet segítségével folytassák le a felkért tagok. Mint mondta, a pályázat nem meghívásos, hanem bárki beküldheti alkotását, az anyagokat pedig előszűrik majd. A Százrózsás Hímzőpályázatra rendszerint 300-400 darab pályamű érkezik.

Örömünnep lehetne

Elárulta, nem szerették volna őszre halasztani a pályázatot, szeretnék megtartani a hagyományos időpontot, valamint az év második felére nagyon sok népművészeti konferenciát, rendezvényt halasztottak országszerte. Szeretnék, ha a helyzet normalizálódna júniusig, és örömünnep lehetne a kiállításból.

Azt még nem tudni, mi lesz az augusztusi Matyóföldi Folklórfesztivál sorsa. Amennyiben megtartják, akkor a korábbi évekhez képest kisebb volumenű rendezvényt tartanak, s hazai, esetlegesen felvidéki fellépők részvételével képzelik el a forgatagot.

Berecz Lászlóné kifejtette, az egyesület képzései, szakkörei most szünetelnek, de a közösségeket egyben tartják az internet adta lehetőségekkel, a csoportokban sok a humor, de a szakmaiságot is szem előtt tartják.

(A borítóképen: Legutóbb három évvel ezelőtt rendezték meg a Százrózsás Hímzőpályázat és Kiállítást | Fotó: Tóth Balázs)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában