Húsvét

2020.04.14. 11:30

Kint is, bent is, de ünneplőben

Volt, aki a kertben töltötte az ünnepet, mások a négy fal között.

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

Nehéz, lemondásokkal teli dolog a lakásban tölteni egy olyan ünnepet, ami a néphagyományok szerint a nagy családról szól.

Ötven évvel ezelőtt még vödörnyi vízzel locsoltak vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, manapság locsolókölnivel és kedves vagy épp humoros versekkel szokás locsolni: családtagokat, szomszédokat, barátokat, ismerősöket. Idén viszont változott a trend: minél kevesebb a locsoló, annál alacsonyabb a kockázat.

Egyet, ami biztos

A mi húsvétunk is másképp alakult. Bár készítettünk tojásfát, és a sonkatál meg a sütemények is jól sikerültek, ez az ünnep mégiscsak olyan lett, mint egy csokitojás: a díszítés megvan, de belül üres.

Attól még azonban, hogy nem számíthattunk vendégekre, tavaszi ruhába bújtunk, igyekeztünk jól érezni magunkat, meglocsoltam a feleségemet. Sütizés, beszélgetés, filmnézés, majd társasjátékparti volt a program. Persze arra is szakítottunk időt, hogy felhívjuk a szeretteinket.

– Itthon vagyunk húsvétkor – mondta az arnóti Mantlik Józsefné, aki a férjével sok időt tölt a kertben.

A kertben töltötték

– Mindketten nyugdíjasok vagyunk, nem megyünk sehová. Öt hete nem tettem ki a lábam itthonról. Autoimmun betegségem van, a férjem jár a boltba, ő is szigorúan maszkban. A gyerekek sem jönnek locsolkodni. Ez nagyon nehéz, mert szeretnénk látni őket.

Mantlik Józsefné szerint a családja is szigorúan betartja a rendeletet: ők sem mennek sehová az ünnepek alatt.

– Szeretnénk őket megölelni, megpuszilni, hiszen már négy hete nem találkoztunk, de tudjuk, hogy most ez a helyes döntés – tette hozzá. A húsvétolás elmarad, de a kert szerencsére kellő elfoglaltságot jelent. Mantlik József arról mesélt, miket kell ez idő tájt elvégezniük.

– Füvet nyírunk, locsolunk, gyomlálunk. A palántázás időszaka is közeleg. Hál’ istennek, van egy kertes házunk, így hasznosan tudjuk tölteni az időt.

Telek helyett mesemaraton

A miskolci Horváth Ildikóék a nyaralójukban szerettek volna ünnepelni, de végül másképp alakult.

– Két kislányunk van, egy hét- és egy kétéves. A nagyobbik imádja a húsvétot. Együtt szoktunk tojást festeni, és mindig szépen felöltözve várja a locsolókat. A férjemmel közösen úgy döntöttünk, hogy kimegyünk Görömbölyre, anyósomék telkére. Ott van homokozó, és kedvükre szaladgálhatnak a gyerekek. Azonban végül úgy határoztunk, hogy nem kísértjük a sorsot. Busszal kellett volna mennünk. Így maradtunk itthon – mesélte.

Horváth Ildikó szerint a gyerekek kicsit szomorúak, de hamar túlteszik magukat a csalódáson.

– Vasárnap még volt egy kis hiszti. A kicsit is „felbujtotta” a nagylány. Hétfőre azonban már alig hallottunk a telekről. Kipakoltuk a régi játékokat, és együtt játszottunk. Nagyon élvezték a gyerkőcök. Aztán pedig mesemaraton következett húsvéti rajzfilmekkel.

Szűk családi körben

Mint országszerte sokaknak, a szintén miskolci Nagy Évának és családjának is rendhagyó ünnepe volt.

– Általában budapesti rokonoknál töltjük a húsvétot, családi körben ünneplünk, az unokatestvérekkel. Ez az egyetlen alkalom az évben, amikor biztosan együtt vagyunk, éppen ezért ilyenkor senki nem szervez más programot. Idén azonban nem mehettünk az ismert indokok miatt. Volt már korábban, hogy húsvétkor betegek voltak a gyerekek, és emiatt nem utazhattunk el. Most is hasonlóképpen töltöttük az ünnepet: otthon, szűk családi körben, locsolkodás, sonka, tojás, csokitojás-keresés és játék a kertben, társasjátékozás – mesélte lapunknak Nagy Éva a húsvéti ünneplésükről.

(A borítóképen: Tojásfa lett a lakás dísze| Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában