hegymászás

2020.04.10. 15:30

Hegymászás koronavírus idején

Kriván Anita miskolci otthonában edz ötödik vulkánjának megmászására.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM-ARCHÍVUM

A miskolci hegymászónő, Kriván Anita a földgolyó legmagasabb vulkánjának mászásával szeretné emlékezetessé tenni az idei esztendő legeslegvégét. A Volcanic Seven Summits, azaz a hét kontinens legmagasabb vulkánjainak megmászása kihívás folytatásaként decemberben Dél-Amerika az úti célja.

Ez lesz az ötödik…

Ha sikerül, ez lesz az ötödik kontinens a hét közül, már csak Ausztrália és az Antark­tisz van hátra. A sportoló bízik benne, hogy a világ fegyelmezett társadalmai megakadályozzák a koronavírus terjedését, pusztítását, és az év végére már csak egy ­rossz emlék lesz csak a jelenlegi helyzet.

„A magashegyi mászáshoz szükséges edzettségre ebben a társasági érintkezést kerülő időszakban is gond nélkül lehet készülni. A munkáltatóm engedélyezte a home office, azaz az otthonról végezhető rendszerű munkavégzést – mondta kérdésünkre Kriván Anita. – Szerencsés vagyok, mert Miskolc belvárosának szélén, a Vologda városrész egyik csendes, családi házas övezetében lakom.”

Mint mondta, a kezdeti napokban – megörülve az otthonlétnek és a szép időnek – a kert rendbetétele volt a fizikai aktivitás.

Gyümölcsfák, rózsák metszése, gondozása, gyomok kikapálása, és már az első fűnyírás is megtörtént. A hidegebb napokon a tavaszi nagytakarítást is beiktatta programjai közé.

„Most, hogy a kinti-benti munkálatokkal végeztem, több idő jut magára a sportra. Szerencsére vannak kutyáim, akik minden nap igénylik a mozgást, így a futóedzéseket legtöbbször velük tartom. Otthonról már egy kilométer megtétele után eljutok a Margitta-dűlőre, ahol a patakpart mellett, a városi forgatagot elhagyva róhatom a természetben a kilométereket.”

Ha a megbeszélések közben van szüksége egy kis mozgásra, a kertben sportol. Számos saját testsúlyos erősítő gyakorlat van, amelyet a szobában vagy a kertben is végezhet. „Vannak gyakorlatok, amelyeket eddig nem sajátítottam el: a szabályos kézenállás, a fekvőtámasz kézállásban, a kézenjárás vagy az egylábas guggolás. Most kedvemre gyakorolhatok, és ha jól csinálom, máris kapok egy jutalom kutyapuszit…”

Mozogni márpedig kell!

Előkerült a fitball labdám, és a nyújtás meglehetősen nyöszörgős tartásait is napról napra könnyebbnek érzem. Nem aggódok amiatt, hogy elvesztem a kondícióm. Mindenkit bíztatok, találja meg a körülményeinek megfelelő mozgásformát, és fedezze fel, milyen nehéz gyakorlatokat lehet végezni a saját testsúlyunkkal akár egy szobában eszközök nélkül is – mondja.

(A borítóképen: Mindig akad edzőtársa is Kriván Anitának)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában