Étrend

2020.03.07. 09:30

Tejet vagy pedig életet – nem az, aminek látszik

Több friss kutatás is foglalkozik azzal: egészséges-e a tej?

Forrás: shutterstock/illusztráció

Nem a tejtől erős a csontunk, állítják a tudósok. Kutatásaikkal pedig azt igazolják, hogy azokban az országokban a legnagyobb a csontritkulásos betegek, csonttörések száma, ahol a legtöbb állati tejet fogyasztják. Ebből arra következtetnek, hogy a tej nem erősíti a csontokat.

A Medical Online-ban közzétett kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy mennyiségű tej fogyasztása nem erősíti, hanem egyenesen gyengíti a csontokat olyannyira, hogy idő előtti elhalálozáshoz is vezethet. A kutatók több mint százezer embert követtek tizenegy éven keresztül. Végül azt figyelték meg, hogy minél több tehéntejfogyasztásról számolt be valaki, annál nagyobb valószínűséggel tört el a csontja a vizsgálat időtartama alatt.

– Amit tejként iszunk, az már nem az a tej, amit korábban tejként ittunk fiatalon vagy amit szüleink ittak – mondta el lapunknak Mészáros Imre természetgyógyászati tanácsadó. Hangsúlyozta: rengeteg beltartalmi értéket kivonnak a tejből. És felhívta a figyelmet, hogy a kivonások után mi marad végül benne:

– Egy fehér színű ital – folytatta. – Kivonják a tej zsírtartalmát, mert abból lesz többek között a vaj, a tejszín. Kivonják az ásványi sókat és a nyomelemeket. Az ásványi sók az immunrendszer erősítéséhez szükségesek, a nyomelemek pedig az emésztésünkhöz. A tejben ott van a laktóz, ami minden belső szervünk belhártyáját enyhe gyulladásban tartja. Ezt a gyulladást vérvétellel sem lehet kimutatni – állította a természetgyógyászati szaktanácsadó.

Mit együnk helyette?

Azt is hozzátette: a tehéntejben közel harmincféle olyan hormon van, ami a bocinak jó, de az embernek nincs ezekre szüksége. A tehéntej helyett a kecsketejet ajánlotta fogyasztásra.

A tanácsadónak feltettük a kérdést, hogy sokan azt tartják, hogy a tej kalciumforrás.

– De nem a bolti tej – fogalmazott Mészáros Imre, aki saját tapasztalatát is megosztotta lapunkkal, hiszen ő maga is rákos betegségből gyógyult fel. – Igazi tehéntejet ritkán igyunk, és ne sokat. Heti egy-két alkalommal maximum két decilitert.

A kalciumpótlásra pedig ajánlotta a fehérjedús ételeket: tanyasi csirkét, borjúhúst, borsót, babot, lencsét. Elmesélte, hogy nem hiába hívták a babot a szegények eledelének. Néhány idős ismerősének, akik sok hüvelyest ettek, még nyolcvan­évesen is törhetetlenek a csontjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában