Különleges tervek

2020.03.09. 18:00

Méltó módon emlékeztetni az utókort

Különleges tervekkel készül Mikóháza Trianon százéves évfordulójára.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A hegyközi település melletti Palacka-hegyen szeretnének egy méltó emlékhelyet létrehozni. Gógh András polgármester lapunknak elmondta: a kis hegyen egykor a helyi lakosok szőlői zöldelltek, ám az idők folyamán egyre többen hagytak föl a szőlőműveléssel, a terület elhagyatottá vált. Most, a trianoni évforduló közeledtével közadakozásból és összefogással szeretnének kialakítani egy olyan helyet, amely méltó módon emlékezteti az utókort a békediktátumra és annak hatásaira – fogalmazott a polgármester. Azt is a helyiek döntötték el, hogy két elképzelésből melyik valósuljon meg – fűzte hozzá. A hegytetőn lélekharangot és országzászlót állítanak, valamint kőből és fából készül egy emlékmű is – sorolta a településvezető. Terveik szerint június 3-ára készülne el az emlékhely, amelyet egy háromnapos ünnepségsorozattal avatnak fel.

Tíz települést lát el

Az önkormányzati munkáról szólva a polgármester kifejtette: a legutóbbi választások után újjáalakult körjegyzőségük. Az elmúlt ciklusban három ilyen szerveződés fedte le a Hegyközt, amiből az új önkormányzati etapra kettő maradt. Mikóházához Alsó- és Felsőberecki, Alsó- és Felsőregmec, Vilyvitány, Füzérradvány, Kovácsvágás, Vágáshuta és Füzér tartozik. A körjegyzőség munkatársai adott napokon a tagtelepülések hivatalaiban is fogadják az ügyfeleket – mondta Gógh András.

Saját önkormányzatuk feladatairól szólva kiemelte: 12 közmunkásra nyertek támogatást, akik folytatják a fácánneveldéjük működtetését, valamint mezőgazdasági programjukat, amely segítségével elsősorban a fácánok ellátására termesztik a táplálékot. A település közterületeinek rendben tartására egy többfunkciós munkagépet vásároltak 11 millió forintos támogatásból. Mindezeken túl új eszközökkel fejlesztik a helyi orvosi rendelőt, valamint új kültéri játékokat kap az óvoda is. Sikerült felújítaniuk több mint egy kilométernyi járdát a Belügyminisztérium 15 millió forintos támogatásából.

A polgármester hozzátette: épületeik többsége energetikai szempontból takarékosnak minősül, most egy pályázat eredményeként újabb négy épület is új szigetelést, nyílászárókat kap, valamint ahol nincs, napelemeket. Egy LEADER-pályázatnak köszönhetően egy rosszabb állapotú épület is megújul Mikóházán, amiből inkubátorházat alakítanak ki.

Rendezvények, terek

Gógh András azt is elmondta, hogy ragaszkodnak jól bejáratott rendezvényeikhez, amelyeket idén is meg szeretnének rendezni. Ilyen a Mikóházi Színházi Esték, valamint a Vadkolbásztöltő Fesztivál. Az utóbbinak helyet adó pincesor környékét tavaly már sikerült részben új burkolattal ellátni, amit idén szeretnének folytatni. Ugyancsak felújítanák a pincesor feletti csűrt is.

A polgármester kiemelte: az új képviselő-testület szeretné zöldebbé tenni a települést, ezért a következő években nagyszabású faültetési programot terveznek végrehajtani.

(A borítóképen Gógh András látható)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában