Folyamatos frissítés

2020.03.26. 11:30

Koronavírus: Milyen változások történnek hétköznapjainkban?

Változásokat eredményezhet a járvány az önkormányzatoknak. Egyre több helyen foglalkoznak szájmaszkok készítésével, viszont kevesebben tudnak oltár elé járulni.

Hétköznapjaink egyre több szegmenségbe férkőzik be a világot sújtó járványhelyzet. Szerencsére napról napra többen harcolnak a kialakult helyzet megfékezése ellen.


19:32

A karanténban működő átmeneti otthonokban élő családok ellátására fogad adományokat az Ökumenikus Segélyszervezet.


19:00

Az olimpiát nem törlik, csupán elhalasztják. A kialakult helyzetről adott interjút Schmitt Pál egykori párbajtőrvívó, kétszeres ötkarikás aranyérmes, a NOB magyar tagja, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök.


17:30

A minap beszámoltunk arról, hogy sokan igyekeznek segíteni a mentőket, ki így, ki úgy. Egy nagyszerű példát mutatunk be most olvasóinknak. Buró András és menyasszonya, Hojdák Orsolya múlt vasárnap egy nagy kondér gulyáslevessel lepték meg a Miskolci Mentőállomás dolgozóit.


17:03

Leállítják az MVK járművein a klíma- és fűtőberendezéseket

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása szerint a különféle légtechnikai eszközök használata növelheti a koronavírus terjedésének kockázatát, nem javasolja az ilyen berendezések működtetését a közösségi közlekedésben használt járműveken. Ezen iránymutatás alapján 2020. március 26-ától az MVK Zrt. szünetelteti az autóbuszokon és villamosokon a fűtés- illetve klímaberendezések használatát.

A megelőzés érdekében a mesterséges szellőztetés helyett a természetes szellőztetés alkalmazása javasolt, a járművek minél többszöri teljes átszellőztetésével. Ahol lehetőség van rá, kérik, hogy nyissák ki az ablakokat.


17:00

Önkéntesek jelentkezését várják Miskolcon

Önkéntes hálózatot szervez a veszélyhelyzet idejére a miskolci önkormányzat, hogy a járványveszély miatt legveszélyeztetettebb idősek és betegek ne maradjanak ellátás nélkül.

Mint írják, Miskolcon sok idős ember él, rajtuk egyrészt a MESZEGYI gondozószolgálata segít. De vannak, akik nem tartoznak ebbe az ellátási körbe, nekik a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai nyújtanak segítséget ebben a nehéz időben. Ezen segítőszolgálatok folyamatos működtetése azonban komoly kihívást jelent. Ezért is indítja el az önkormányzat a M.A.M.I. programját, azaz Miskolciak a Miskolci Idősekért programot.

Olyan egészséges, 18-55 év közötti felnőttek jelentkezését várják, akik szívesen csatlakoznának a miskolci önkormányzat önkéntes csapatához. A jelentkezőket arra kérik, hogy adják meg telefonszámukat, e-mail címüket és azt, hogy miben tudnának segíteni! Jelentkezni a 80/46-00-46-os telefonszámon lehet , délután 2 óra után, vagy a [email protected] e-mail címen.

Hangsúlyozzák, a fiatal és egészséges emberek számára a koronavírus-fertőződés szokványos tünetekkel szokott lezajlani. Azonban az idős és a krónikus betegséggel élőket feltétlenül meg kell védenünk a vírussal való találkozástól.


16:40

A veszélyhelyzet elrendelése óta meghozott intézkedések az élet számtalan területére hatással vannak. Ezek közvetlenül nem érintik kéményseprőipari szerv működését, illetve a kéményseprői közszolgáltatást, azonban a helyzetre való tekintettel a szervezet is szigorúbb szabályok alapján jár el.


16:08

A rendkívüli törvénykezési szünet idejére a bíróságokon különleges iratkezelési szabályok kerültek bevezetésre.


16:00

A kenus Bodonyi András tavaly májusban igazolt haza Szegedről, Miskolcra, a DVTK-ba. Úgy érzi, számára talán előnyösebb is az olimpia elhalasztása.


14:30

Online vetítéseket tart a Miskolci Nemzeti Színház Facebookon minden csütörtökön este.


14:00

A cégcsoportban a legtöbb dolgozót igyekeznek megtartani.

A világméretű koronavírus-járvány hazai elterjedése kapcsán számos intézkedés született – többek között hitelátütemezés, könnyítés lehetővé tételével –, amely a kis- és középvállalkozások gondjait igyekszik enyhíteni, de további segítséget is várnak a nehéz helyzetbe kerülők. A miskolci – többek között a Fux Zrt.-t és a City Hotelt is magában foglaló – cégcsoport vezetőjét, Barkóczi Istvánt kérdeztük, hogyan igyekeznek kezelni a helyzetet.

– Kedvező a helyzetünk amiatt, hogy többféle profil tartozik a cégcsoporthoz és megfelelő körültekintéssel, a munkavállalók átcsoportosításával igyekszünk áthidalni a problémákat – fejti ki.


13:00

Játszótéri tilalom: a biztonság a fő

Üresen árválkodnak a játszóeszközök. A koronavírus-járvány miatt az önkormányzatok nagyon nagy része úgy döntött, hogy bezárja a játszótereket is, hogy ne jelentsenek kísértést a csoportos gyülekezésre. A kisgyermekes családok most kénytelenek otthonukban keresni szórakozást, és valahogy másképpen levezetni a gyerekek mozgásigényét.


11:00

Szájmaszkokat varrnak helyben

A megye több településén is dolgoznak a védekezésen.

Szájmaszkokat készítenek Cserépfaluban az önkormányzat dolgozói, tették közzé a település hivatalos közösségi oldalán. A védőeszközökből első körben a község 65 év feletti lakói kapnak, ingyenesen. A későbbiekben szeretnének minden helyi lakosnak biztosítani a maszkokból, szintén térítésmentesen. A további darabok elkészítéséhez várják a helyben varráshoz értők jelentkezését.

A kácsi önkormányzat szintén helyben gyártott maszkokkal növelné a lakók biztonságérzetét, amelyhez helyben varráshoz értőket keresnek.

Dél-Borsod egyik legnagyobb foglalkoztatója 100-100 ezer forintot ajánlott föl a környező önkormányzatoknak a koronavírus elleni védekezéshez. Tiszadorogma, Tiszabábolna, Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka és Egerlövő önkormányzata számára lehet ez segítség.


10:00

A járvány nagy csapást jelent a házasság előtt álló pároknak, valamint az esküvői szolgáltatóknak.

A helyzetre való tekintettel rengetegen kénytelenek lemondani, átszervezni, későbbi időpontra halasztani az elkövetkező hetekre, hónapokra tervezett házasságkötési ceremóniákat.


9:00

A települések januárban elfogadott költségvetését is érintheti a veszélyhelyzet.

Országos szinten – a válságállapot miatt – megkezdték a források átcsoportosítását.

„Első körben nyilvánvalóan minden tárca a saját ágazati költségvetési tartalékait fogja felhasználni, majd fokozatosan azokról a területekről vonnak el forrásokat, ahonnan éppen a legkevésbé fáj” – mondta nemrégiben a Népszava szakértője.

A miskolci sajtóosztály érdeklődésünkre kifejtette, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet az önkormányzati költségvetésből finanszírozott valamennyi költségvetési szerv és gazdasági társaság gazdálkodását is jelentősen befolyásolni fogja:

„Egy ilyen helyzetben valamennyi érintett részéről racionális, költségtakarékos gondolkodásra és együttműködésre van szükség. Annak érdekében, hogy az önkormányzatot érintő várható pénzügyi, költségvetési hatások felmérése és kezelése időben megtörténjen, valamennyi érintettet bevontuk. A számítások jelenleg is folyamatban vannak.”


8:00

Egy fertőzött és félszáz megfigyelt Miskolcon

Helyben is minden erőt mozgósítanak a koronavírus-járvány megfékezésére.

Továbbra is egy igazolt koronavírussal fertőzött beteg van Miskolcon, és mintegy félszáz ember van járványügyi megfigyelés alatt a vírus miatt – tudtuk meg.

A koronavírus-járvány miatt megyeszerte közterületi fertőtlenítéseket végeztetnek önkormányzatok, ahol lehetőség van rá, fertőtlenítőszereket osztanak, maszkokat juttatnak a védekezés frontvonalában szolgálóknak és a rászorulóknak. Miskolcon ugyancsak maszkokat oszt az önkormányzat.

A tájékoztatás szerint a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény (MESZEGYI) azon munkatársai kapnak a védőfelszerelésből, akik az idősgondozás során közvetlen kapcsolatba kerülnek idős betegekkel, de az ügyeletes óvodák és bölcsődék, valamint a házi- és gyermekorvosi rendelők részére is osztanak maszkot. A városban nagy figyelmet fordítanak a korlátozott nyitvatartású üzletek, vendéglátóhelyek ellenőrzésére.


7:00

Seres Ildikónak a színházi munkája mellett a tanítás is fontos.

A Luxemburg gróf­ja című operettben kapott szerepét jutalomjátéknak, Dosztojevszkij Ördögök című drámájában megformált szerepét pedig nagy kihívásnak tartja Seres Ildikó, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja, Jászai Mari-díjas színésznő, operettprimadonna.

„Amikor február végén először beszélgettünk, még csodálatosnak láttam az idei évadomat. Két nagyszerű szerep után lelkesen és bizakodóan vetettem bele magam a Szerelmes Shakespeare próbáiba. Aztán a járvány alaposan átírta a forgatókönyvet!” – mondja Seres Ildikó.


(A borítókép illusztráció)

Az elmúlt napok cikkei az alábbiakban olvashatóak:

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában