gyógyvizek

2020.02.24. 20:00

Gyógyfürdők megyéje

Világszerte egyre népszerűbbek a gyógy- és termálvizes fürdők, de szerencsére nem kell messzire mennünk, mert Borsod-Abaúj-Zemplén megye is bővelkedik meleg vizű fürdőkben.

Zöldi Anikó

Fotó: Vajda János

Hazánk a többi országhoz képest kiemelkedő helyen van, mert 150 melegvizes gyógyfürdővel büszkélkedhetünk. Ezek között találhatunk természeti csodának számító helyet, ilyen például: a Hévízi-tó, vagy a megyénkben található barlangfürdő. Borsod-Abaúj-Zemplén megye sok mindenről ismert, legyen szó a természeti kincseiről, vagy a barlangterápiákról, de sok gyógyfürdő is van itt, aminek különböző jótékony hatása van, sok betegség kezelésére alkalmas.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Mezőkövesd)

Ennek a gyógyfürdőnek a legmagasabb a kéntartalma Magyarországon, már ezzel is különlegesebb, mint a többi fürdő. A magas kéntartalomnak köszönhetően a víznek értágító hatása van és javítja a vérellátást, de nem csak erre képes, gyulladáscsökkentő hatása is van, javítja a légzést, az anyagcserét és a degeneratív ízületi betegségeket, valamint bizonyos bőrbetegségeket is gyógyít. Megyénkben is nagyon közkedvelt hely, hiszen rengeteg kezelést is igénybe tudunk hozzá venni.

Végardó Fürdő (Sárospatak)

A víz ízületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére javasolt, nőgyógyászati panaszok enyhítésére is kiváló, ivókúraként is alkalmazható.

Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő

2001-ben gyógyfürdővé minősítették. Vízének stresszoldóhatása van, nőgyógyászati és urológiai betegségek kezelésénél hatékony.

Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő

A kénes termálvíz alkalmas a reuma, ízületi és mozgásszervi betegségek, légcsőhurut, nőgyógyászati, egyes gyomor-, epe- és májbetegségek, bőrbetegségek kezelésére.Kalciumtartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású, valamint a csontritkulás tüneteit is enyhíti. A kénes gyógyvíz emellett beépül az ízületi porcba, tágítja a koszorúereket, éppen ezért az érszűkület megelőzésére is alkalmas.

Miskolci Barlangfürdő

Az egyedülálló fürdő egy barlangban található, ami különlegessé teheti az ott tartózkodásunkat. A barlangból feltörő források hőmérséklete 28 és 31,5 Celsius fok között van. Ez a víz segít a bőrbetegségek gyógyulásban, idegrendszeri betegségek gyógyításában. Műtétek, sérülések után ajánlani szokták az itt igényben vehető rehabilitációt.

Mezőcsáti Termálfürdő Strand

A mezőcsáti strand éveken keresztül termálfürdőként volt nyilvántartva, de a 2000-es évek elején gyógyászati célú medencét hoztak létre, ahol gyógyvízzel kezelik a betegeiket. Az itt található meleg víz kiválóan csillapítja a reumatikus és az ízületi panaszokat.

Megyénk számos kincset rejt számunkra, mindenkinek ajánlani tudom, hogy fedezze fel! Kikapcsolódás szempontjából is remek lehetőségeket kínálnak ezek a gyógyvizes fürdők, amelyeket télen is használhatunk!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában