Biztonság

2020.01.17. 17:30

Célt értek a testkamerával

A közlekedési cégeknél további eszközök beszerzését tervezik.

Tajthy Ákos

Azt nyilatkozták: jó ötlet volt bevezetni a testkamerát

Forrás: Magánarchívum

A Magyar Államvasutaknál (MÁV) és a Volánbusz Zrt.-nél is bevált a testkamerák használata, az intézkedés bevezetése óta mindkét cégnél csökkent a jegyvizsgálókat, ellenőröket ért atrocitások száma – erről számoltak be a közlekedési cégek lapunk érdeklődésére.

A MÁV-nál azt mondták, a testkamerákat egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a bántalmazások, támadások megelőzése, valamint a bekövetkezett események hatásainak csökkentése érdekében.

– Ezeknek az eszközöknek a láttán az utazók érezhetően együttműködőbbé váltak, a jegyvásárlási hajlandóság megnőtt. A kalauzok elmondása alapján, többször előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvényes jegy nélkül utazó utas, amikor meglátta a testkamerát, kekeckedés nélkül elismerte a kiszabott pótdíj jogosságát – írta a cég kommunikációs igazgatósága.

Kevesebb atrocitás

A főleg a miskolci, a debreceni és a dombóvári térségben dolgozó jegyvizsgálók beszámolói alapján, nagyon elégedettek a tapasztalatokkal. A számok alapján jelentősen csökkent a jegyvizsgálókat ért atrocitások száma: míg 2018-ban százhuszonhárom, a mobil kamerás rögzítőrendszerek bevezetésének évében, 2019-ben hetven esetben, idén pedig eddig mindössze egy esetben ért inzultus jegyvizsgálót. „Éppen ezért a MÁV-Start várhatóan ebben az évben további új eszközöket is beszerez majd.

A Volánbuszba tavaly októberben beolvadt Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉMKK) 2019 júniusában vezette be tesztjelleggel testkamera használatát Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén.

A közlekedési cégnél lapunknak elmondták: egyelőre más megyében nem működik a rendszer, de nekik is pozitívak a tapasztalataik.

– Nőtt a szabályszegést a helyszínen elismerők aránya, az utazási kedvezmények jogosulatlan használatából eredő viták és panaszok száma pedig csökkent – írta a Volánbusz, hozzátéve, az alkalmazási terület kiterjesztéséről már zajlanak egyeztetések a vállalatnál.

Miskolcon is tervezik

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. kérdésünkre elárulta, náluk idén az értékesítési rendszer fejlesztése és a jegykiadó automaták beszerzése élvez prioritást, középtávú terveik között viszont szerepel a rendszer bevezetése. Már csak azért is, mert a fedélzeti kamerákkal ellátott járműveken készült felvételek többször segítették a hatóságok munkáját.

A közlekedési cégek érdeklődésünkre leszögezték, a test-, illetve fedélzeti használata természetesen megfelel a GDPR előírásainak: a MÁV esetében a jegyvizsgálók ruháján, a Volánnál és az MVK-nál pedig a jármű ajtaján, belsejében jól látható helyen piktogram figyelmeztet az eszközök esetleges használatára, illetve az „Egyedi adatkezelési tájékoztató fedélzeti kamerarendszer üzemeltetéséről” szóló tájékoztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában