Vőfélytalálkozó

2019.11.11. 16:00

Menyasszonykikérés lakodalmi játékokkal

Borsodi Lakodalmas Napot és Megyei Vőfélytalálkozót tartottak Arnóton, immár hatodik alkalommal.

Nagy-Hankó Krisztina

Vőfélyek vetélkedtek

Fotó: Ádám János

„Idén már harminc vőfély jött el az eseményre, amelyre határon túlról is érkeztek résztvevők – emelte ki Üveges István polgármester. – A találkozó szervezője minden évben Rácz Roland, aki maga is vőfély. A népi hagyományokat tükröző lakodalom sajnos már meglehetősen ritka, de azért előfordul még. Miskolc közelsége miatt a fiatalok inkább a modern esküvőt részesítik előnyben. A rendezvény azonban sikeres, és minden korosztálynak próbáltak kedvezni a szervezéssel” – tette hozzá a polgármester.

Több száz éves múlt

Újmenyecske főkötők a Kárpát-medencéből címmel láthattak kiállítást az érdeklődők, valamint a kárpátaljai Zápszonyi Általános Iskolásainak lakodalmas műsorát, továbbá a Karító Néptáncegyüttes bemutatóját. A Kárpát-medencei vőfélyek gálaműsorán egy mai vidéki lagzi hangulatos, vidám eseményeibe csöppenhetett a vendég.

Egy esküvői táncos szereplésnek köszönhető, hogy vőfély lett. Szeretett táncolni, énekelni, a többit pedig megtanulta, de még ma is van mit tanulni – állítja Gyönyörű Zsigmond, a találkozó egyik résztvevője, aki 33 éve gondoskodik a lakodalmakon a jó hangulatról. Először csak a szülőfalujába, a Hajdú-Bihar megyei Sárándra, mostanra pedig egész Közép-Európába hívják esküvőkre szerepelni. Őrzi a néphagyományokat, amelyeket a gyermekeknek is továbbad. Reneszánsza van ma a ceremóniamestereknek – hangsúlyozta.

Évszázados szokásrend

Magyarországon több száz éves múltra tekint vissza a lakodalmi szokásrend, amelyet őrizni kell, és ennek érdekében a vőfélyek sokat tehetnek. A találkozót követően, a nap zárásaként a Holdviola együttes élő koncertjén szórakozhatott a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában