segítség a határmentieknek

2019.10.10. 11:30

Új buszjárat indult Hidasnémetitől Kassáig

A határ magyar oldalán lakók kérték, Kassa megye pedig teljesítette.

Hegyi Erika

Hidasnémeti és Kassa között szállítja az utasokat a járat

Forrás: ÉM

Fotó: Pc

Új buszjárat indult október 1-jén, amely Kassáról egészen Hidasnémetiig közlekedik. Ezt Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke jelentette be az elmúlt héten. Az eddig Miglécig (szlovákiai település) közlekedő járatot ugyanis meghosszabbították, eleget téve ezzel a magyar oldalon lakók igényeinek. A járatok a hidasnémeti vasútállomáson csatlakoznak majd rá a Miskolcra, illetve Abaújszántóra tartó vonatokra, de a csatlakozás biztosított az ellenkező irányba is.

A megyeelnök a hírt magyar nyelven is közzé tette a saját Facebook-oldalán, hangsúlyozva, hogy nagyon örül ennek a lépésnek, mivel fontosnak tartja a megfelelő közlekedés kiépítését a határon túliak számára, továbbá Migléc, Kenyhec, Abaújszina és Enyicke (szlovákiai települések) megközelíthetőségének biztosítását.

A buszjáratot Kassa megye finanszírozza, működését pedig az EuroBus a.s. busztársaság biztosítja. Az árak nem térnek el az elővárosi buszokon vásárolt jegyekétől, Magyarország területén forinttal is lehet fizetni, ám a társaság inkább a csipkártyák használatát ajánlja, amelyet a kedvezményesebb utazást biztosítanak, és online is feltölthetnek az utasok.

Munkába, iskolába

Hidasnémeti polgármestere, Becse Csaba azt mondta lapunknak, örül az új buszjáratnak, bár azt még nem tudja, hogy mennyire kihasznált. Eddig a buszok csak a határig közlekedtek mindkét oldalon, de a járatok nem voltak összehangolva. Azok a szlovák állampolgárok, akik a magyar oldalon vettek házat, gépkocsival utaztak minden reggel Szlovákiába, a munkahelyükre, délután pedig vissza. Régen nagyon jó vonatközlekedés volt Kassáig, de ma már szinte csak a nemzetközi vonatok szállítanak utasokat a határon túlra.

– Észak-Abaújból sok magyar állampolgár jár dolgozni Szlovákiába. Azt konkrétan tudom, hogy van olyan kassai cég, amelyik munkásbusszal viszi az embereket dolgozni. Évekkel ezelőtt diákok is jártak Kassára, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolába, gondolom, kocsival, de ma már csak egy-két ilyen diák van. Kell még egy kis idő, amíg kiderül, mennyire lesz kihasznált az új járat – fogalmazott a polgármester.

Kassáról Londonba is

Szintén az Észak-Abaújban élőknek lehet fontos információ, hogy 2020 áprilisától új légijáratot indít a Ryanair légitársaság a Kassa–London Stansted vonalon. A hírt Olga Pawlonka, a Ryanair közép-európai és balkáni térségének marketingmenedzsere jelentette be, azt is hozzátéve, hogy az említett vonalon heti három alkalommal indul a menetrendszerinti járatuk, amit a jövő évi nyári menetrendjükbe már fel is tüntettek.

Michael Tmej, a Kassai Repülőtér ügyvezető igazgatója üdvözölte a Ryanair döntését, tényként leszögezve, hogy London a kassai reptér legsikeresebb desztinációjának számít, mely továbbra is ígéretes személyszállítási kapacitásnövekedést ígér, ugyanis a jelenlegi járatok nem elégítik ki a keresletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában