Telkibánya

2019.10.11. 20:00

Kilenc lakás, kilenc boldog család

Katonai szolgálati lakásokból varázsoltak a családok számára komfortos bérlakásokat Telkibányán.

Hegyi Erika

Koncsol Tamás a nemrég vásárolt szekrényt próbálja összerakni

Fotó: Bujdos Tibor

Melindáék már szépen berendezkedtek, Tamás még a szekrényét szereli össze, de mindketten nagyon boldogok, hiszen nemrég költözhettek be telkibányai bérlakásukba. Ezen a településen nőttek föl, itt vannak a gyökereik, és kimondhatatlanul boldogok, hogy visszatérhettek a festői környezetben fekvő községbe.

Az önkormányzat kilenc lakást adott tartós bérletbe szeptemberben, négy 63 négyzetméterest és öt 29 négyzetméterest. Minderről Kassai Zoltán polgármester mesélt lapunknak, amikor meglátogattuk az életre kelt lakóparkot.

Tárgyalás, levelezés

– Telkibánya üdülőtelepülés, ahol azzal szoktak dicsekedni, hogy több vendégágyuk van, mint helyben élő lakos. Az évnek bizonyos időszakaiban a több mint 600 férőhely is kevésnek tűnik. Vendégeket tudnak ugyan fogadni az egykori aranybányászatáról híres településen, de az ingatlanok magas árfekvésé miatt a letelepedés, a lakhatás kérdése a munkavállalók számára nem egyszerű. Erre az igényre kerestem és találtam megoldást, és nagy örömömre a falu új lakókkal gyarapodott – mondta elöljáróban a polgármester.

Megtudtuk, a Honvédelmi Minisztérium 2004-ben az ide vezényelt katonák számára szolgálati lakásokat épített a település több pontján. Az egyik ilyen ingatlan egy 13 lakásos zárt lakópark. Az idő múlásával azonban a lakópark kiürült, és eredeti rendeltetését nem tudta betölteni. Kassai Zoltán többéves tárgyalásba és levelezésbe kezdett, és végül a honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor, valamint dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő közreműködésével lehetőség nyílt a lakások bérlésére. Az ingatlanokat a Honvédelmi Minisztérium kedvező feltételekkel bocsátotta az igénylők rendelkezésére. Kikötötték, hogy nem haszonszerzés céljára utalták ki a lakásokat, és hogy a bérlőknek állandó lakosként be kell jelentkezniük a településre. A lakások belső állapotáért természetesen a bérlők felelnek.

A telkibányaiak büszkén mondhatják, hogy a háziorvosuk már helyben lakik. A bérlők között van kisgyermekes család, felszolgáló, eladó, óvónő, mi több olyat is találunk, aki fiatal létére ide települt haza külföldről. Az önkormányzat egyelőre 5 évre kapta meg a lakások irányított bérbeadási lehetőségét. Már most látszik, hogy annyira népszerű ez a konstrukció, hogy sorban állnak a leendő bérlők a hivatalban.

Nagy a boldogság

Kovács Melinda szívesen invitál be bennünket nemrég birtokba vett lakásukba. Most csak egyedül van itthon, mert hároméves kislánya az óvodában, a párja pedig dolgozik. Melinda telkibányai, de amikor összekerült a párjával nem tudtak a községben maradni, mert nem találtak megfelelő albérletet. Az ingatlanok pedig – üdülőfalu lévén – olyan drágák, hogy a vásárlás sem jöhetett szóba.

 

– Nyíribe költöztünk, de a szívem hazahúzott. Érdeklődtem a polgármesternél, nincs-e valamilyen megoldás, ő ajánlotta bérlakást. Nagyon örülök, hogy sikerült elnyernünk ezt a lakást. Itt minden megvan, amire csak szükségünk lehet, és a bérleti díj is kedvező. Valószínűleg munkát is kapok az önkormányzatnál – újságolja boldogan Melinda, hozzátéve: köszöni Kassai Zoltánnak és a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy megkönnyítették a családok lakhatási körülményeit.

Az emeleten találkozunk Koncsol Tamással, aki épp a napokban vásárolt szekrényét próbálja meg összeállítani. Az ő története is különleges. Telkibányán született, itt laknak a szülei, három testvére és a barátai. Egy ideig a fővárosban lakott, majd két és fél évig Németországban dolgozott. Aztán azt mondta, szép volt, jó volt, de elég volt. Ő is hazavágyott. Nagy örömére párjával elnyertek egy telkibányai bérlakást. Most 6 napig a fővárosban dolgozik buszvezetőként, 6 napig pedig itthon van. Megjegyezte: nagyon hálás a polgármesternek, hogy legnagyobb gondjuk, a lakáskérdés megoldódott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában