Ózd

2019.09.20. 13:00

Tudásközpont a kohászatért

Állami segítséggel jön létre egy új képzési hely, amely elsősorban a nehéziparnak adhat szakembereket.

Marosréti Ervin

Palkovics László, Riz Gábor és Max Aicher

Sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a vállalati és a kormányzati szándékot összehangolva új tudásközpontot hoznak létre Ózdon, amely elsősorban a nehézipari szakember-ellátottságát hivatott javítani.

A Digitális Erőműben megtartott eseményen elhangzott: az ÓAM-Ózdi Acélmúvek Kft-ben néhány hónappal ezelőtt az állam 20 százalék tulajdonrészt vásárolt, ami hosszú távon pozitívan befolyásolhatja az ágazat, a cég, valamint ezzel együtt az ózdi munkahelyek sorsát. Látható, hogy az acélipar a néhány évvel ezelőtti nehéz helyzetet már maga mögött hagyta, most már egyértelműen fejlődő pályát mutatnak a statisztikai adatok.

Széles összefogással

A tájékoztatón Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter azt is bejelentette, hogy szakképzett munkaerőre van szükség az ágazatban, ezért Ózdon egy tudáscentrumot indítanak be, ugyancsak állami segítséggel.

– A tudásközpontot úgy kell elképzelni, hogy ebben a cégek össze tudnak állni, közösen képezhetik akár a középiskolás, vagy az egyetemre járó diákokat fogalmazott Palkovics László. – Emellett természetesen ki kell használunk a Miskolci Egyetem közelségét, hiszen az oktatás egy része ott fog zajlani. Egy másik részét viszont helyben képzeljük el, és adott esetben egyéb ötletek, innovációk megvalósításában is partnerek leszünk.

A Csokipalotában

Az oktatási központot az Alkotmány úti „Csokipalitában” alakítják ki, amely Ózd egykori ikonikus épülete, ám most már hosszú évek óta az enyészet sorsára jutott.

– A Csokipalota a kohászat utolsó napjait még megléte, de azóta ebek harmincadjára jutott, hiszen alig-alig volt lakó benne – tette hozzá Riz Gábor, országgyűlési képviselő, fejlesztési miniszteri biztos. – Szeretnénk a jövőben új tartalommal megtölteni, mert az állam odafigyel a kohászat jövőjére. Elkészült egy új stratégia, amelyben rendkívül fontos szerepet tölt be az Ózdi Acélművek Kft. A maga termelési kultúrájával, jelenlegi technológiájával ugyanis az egyik stabil bázisa a szakképzésnek, legyen szó közép, – vagy felsőfokú oktatásról. A tudásközpont kialakítása a folyamatos, amihez segítséget nyújt a szaktárca. Az ütemezés a kormánydöntések függvénye, de a fizikális megvalósítás és a humánerőforrással történő feltöltése is a jövő esztendőre várható.

A sajtótájékoztatón Max Aicher, cégvezető-tulajdonos annyit tett hozzá a bejelentéshez, hogy a cég örömmel bocsátja rendelkezésre a tulajdonukban lévő épületet és bízik a sikeres, hosszú távú együttműködésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában