Afrikai sertéspestis

2019.09.05. 14:00

Sertéspestissel fertőzött az egész megye

Nincs már olyan része a megyénknek, amely ne állna korlátozás alatt a járvány miatt.

Horváth Imre, Tóth Balázs

Egyre több a beteg vaddisznó megyénkben (illusztráció)

Forrás: Illusztráció/AFP

Teljes egészében afrikai sertéspestissel fertőzött területnek számít a friss vaddisznóesetek miatt megyénk, míg egy része szigorúan korlátozott terület. Több vadgazdálkodási egységet szigorúan korlátozott területté nyilvánított a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport. A fertőzött és szigorúan korlátozott területek növelése mellett indokolttá vált a közepes és magas kockázatú területek módosítása, növelése. Mindeközben megyénkben több száz házi sertést öltek le, hogy megelőzzék a betegség megjelenését a háziállatokban.

Az afrikai sertéspestis (ASP) járványügyi helyzetében bekövetkezett változások miatt többek között a fertőzött területek növeléséről döntött augusztus 28-ai ülésén a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport (Szakértői Csoport) – tájékoztatott honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A döntés miatti intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik.

Sok az új eset

ASP-t igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok több, a Tisza mentén talált vaddisznó tetemében. Az új esetek, valamint a Tisza mint közvetítő forrás jelentette kockázat miatt több terület kockázati besorolását is magas kockázatúról fertőzöttre módosította a szakértői csoport. A döntés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az M3-as autópályától délre fekvő, valamint további, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egységeket érint. Szintén több vadgazdálkodási egységet szigorúan korlátozott területté nyilvánított a szakértői csoport. A fertőzött és szigorúan korlátozott területek növelése mellett indokolttá vált a közepes és magas kockázatú területek módosítása, illetve növelése is az ország keleti felében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Szabolcs és Hajdú mellett megyénk is teljes egészében fertőzött területnek számít, míg egy része szigorúan korlátozott terület. Ez utóbbi jelenleg a friss kijelölés után Északról haladva a megyehatár, illetve a Tisza és a Széphalom, Makkoshotyka, Sárazsadány, Erdőbénye, Szegilong, Bodrogkisfalud, Szerencs, Tiszalúc, Köröm, Sajószöged, Hejőbába, Nemesbikk, Csincse, Mezőnagymihály, Egerlövő vonal által bezárt terület. Illetve a már májusban az új kitörés miatt kijelölt Ózd környéki terület.

Augusztus 16-a óta a friss, igazolt esetek előfordulási helye volt Sátoraljaújhely, Bőcs, Tokaj, Bodrogkeresztúr, Komlóska, Kisrozvágy, Sajópálfala, Telkibánya, Sajólád, Mikóháza, Sajóbábony, Bodrogolaszi, Sajóivánka, Mezőzombor, Ároktő, Kovácsvágás és Mezőnagymihály, amely települések közelében összesen 58 elhullott vagy állománygyérítés során kilőtt állatról bizonyosodott be, hogy fertőzött. A legtöbb Sátoraljaújhely, Sárospatak és Tokaj környékén fordult elő.

A Mezőkövesdi, a Mezőcsáti és a Tiszaújvárosi Járás eddig nagyjából kimaradt a fertőzésből, azonban ezekben a járásokban is találtak beteg állatokat. Összesen 9 fertőzöttvaddisznó-esetet azonosított a hatóság, melyek közül 7-et a Tisza közvetlen közelében találtak meg – ez indokolta a szakértői csoport által megállapított fertőzött terület növelését. A hivatal hangsúlyozza, házi sertésben továbbra sem jelent meg a betegség.

Érdeklődtünk a Nébihnél arról, ezekben a járásokban – kiegészülve a szerencsivel – hány esetben volt szükség házi sertés leölésére.

Több száz leölt sertés

Mint a tájékoztatásukból megtudtuk, 91 állattartóhelyen történt házisertés-leölés azzal a céllal, hogy megelőzzék a járványt, azaz az állatokat fertőző betegség gyanúja miatt ölte le az állategészségügyi szolgálat. A takarmánytoxikózistól kezdve különböző bakteriális fertőzésekig számos betegség okozhat az ASP vírusához hasonló tüneteket. Mivel állategészségügyi szempontból jelenleg a legnagyobb kockázatot az ASP jelenti, így a hatóság elsődleges feladata és célja az ASP kizárása, ugyanakkor azt elmondhatjuk, hogy az egyéb okok között nem lehet egyetlen további betegséget nevesíteni – írták.

A Mezőkövesdi Járásban 18 kis létszámú telepen 39, a mezőcsátiban 29-en 85, a tiszaújvárosiban 16-on 112, míg a szerencsiben 28 telepen 147 sertést öltek le betegség gyanúja miatt. A Szerencsi Járásban egy nagy létszámú sertéstelepen történt PRRS – a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó betegsége – mentesítés miatt intézkedés, amelynek során 599 állatot öltek le a szakemberek, illetve Vajdácskán is történt házisertés-leölés nagy létszámú állattartó telepen, melyre PRRS-mentesítés miatt került sor, tudatta a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában