Kiállítás

2019.09.19. 12:30

Nyakkendők becsben

A több mint ötezres gyűjteménynek csak egy szelete látható most Barcikán.

Tajthy Ákos

Molnár Attiláné a tárlaton

Fotó: Ádám János

Nyakkendőkavalkád címmel nyílt kiállítás Szajkó József gyűjteményéből kedden a Mezey István Művészeti Központ emeleti rendezvénytermében.

Szajkó József 1974 óta gyűjti megszállottan a nyakkendőket, amelyek száma mára meghaladja az ötezret. A tárlatot megnyitó Pétervári György önkormányzati képviselő kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a Mezey-házban nemcsak képzőművészeti alkotások, hanem különleges gyűjtemények bemutatására is lehetőség nyílik. A gyűjtőről szólva elmondta, Szajkó József tíz évig élt és dolgozott Kazincbarcikán pedagógusként.

Ezután Untenerné Márton Ágnes Pro Urbe Kazincbarcika díjas nyugalmazott tanácsadó ajánlotta a tárlatot az érdeklődők figyelmébe, aki rövid betekintést adott a nyakkendő kialakulásának történetébe is.

A kiállítást megtekintők a teljes gyűjtemény egy kisebb szeletét tekinthetik meg most Kazincbarcikán. A nagy divatcégek értékes darabjain túl a tárlat felvonultat még egyebek mellett cápafoggal díszített, meseszereplőket ábrázoló, zenélő, de Brüsszelből és a USA-ból származó nyakkendőket is.

A pedagógus nagy becsben tartja a kiállításon is látható, ajándékba kapott óriásnyakkendőt, de őrzi a tanítványai névjegyével ellátott darabokat is.

A Nyakkendőkavalkád szeptember 24-éig látható a Mezey-házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában