Miskolc

2019.09.06. 14:00

Nagy segítség ez a támogatás

Házhoz viszik a pályázatnak köszönhető téli tüzelőt.

Bájer Máté

Tűzifa gyulladt ki

Forrás: AFP

Megyénk háromszázötvennyolc települése közül háromszázhárom jutott tüzelőanyag-támogatáshoz idén az erre kiírt pályázat keretein belül.

A belügyminiszter pályázatát az 5000 főt meg nem haladó települések önkormányzatai számára írták ki. 2358 önkormányzat nyert, nekik legkésőbb február 17-ig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot az emberekhez – fogalmazott az ügyben megszólaló Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára, aki azt is felidézte, hogy a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához a költségvetés hárommilliárd forint támogatást biztosított, azonban a minisztériumi átcsoportosítások eredményeként végül ötmilliárd forint áll rendelkezésre a program során. Jellemző adat még, hogy ugyanez a keret 2011-ben nyolcszáz millió forint volt.

Rendeletben szabályozva

Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. Ezek megállapítása során számos körülményt vesznek figyelembe.

– Minden évben pályázunk a szociális tűzifa-támogatásra. Vannak adott elvárások, amik alapján előre meg lehet határozni azoknak a létszámát, akikre igényelni lehet a támogatást – mondja Nagy Sándor, Tibolddaróc polgármestere, aki hozzáteszi: olyan számítási mechanizmust használnak, amely többek között a rászorultság mértékét és a lakosság életkorát veszi alapul.

Tibolddaróc idén 133 köbméter keménylombos tűzifára kapott támogatást. Bár ennél többet igényeltek – tavaly 150 köbméter volt ez a szám –, azonban ez a mennyiség is igen nagy segítségnek számít a helyiek életében.

– Egy-két köbméter közötti nagyságrendeket állapíthat meg a szociális bizottság. A döntés során figyelembe veszik, hogy melyik háztartásban hány tagú családok élnek, és megpróbálják minél korrektebbül szétosztani a fát. Az önkormányzatnak egyébként köbméterenként körülbelül ezer forint plusz ÁFA összegű önerőt kell bevállalnia. Emellett segítünk a beszállításban is, ami egy kicsit nagyobb teher, hiszen a tavalyi évben is körülbelül ötezer forintért hozták be az erdőről a tűzifa köbméterét. Szerencsére a kiszállítást is tudjuk vállalni, sőt a közmunkaprogram keretén belül a fa összevágásában és behordásában is segítünk az időseknek, egyedülállóknak – foglalta össze a támogatás önkormányzatra vonatkozó terheit és vállalásait Nagy Sándor.

Ahogy a lehetőség adja

Hasonló a helyzet Hidasnémetiben is: az önkormányzat ugyanúgy keményfát igényel a támogatási összegből, ami szintén csak minimálisan csökkent az elmúlt évhez képest.

– Tavaly 191 köbméter, míg idén 180 köbméter fára kaptunk támogatást. Az önkormányzat a kötelező önerő mellett finanszírozza a telephelyre szállítást, a saját traktorainkon visszük házhoz a tüzelőt – nyilatkozta lapunknak Becse Csaba, a település polgármestere, aki azt is hozzátette, hogy kapacitás függvényében tudnak majd segíteni felhasogatni a tűzifát, az utóbbi időben ugyanis csökkent a közfoglalkoztatottak száma a községben.


A tények

A pályázati kiírás szerint a következő mennyiségben lehetett igényelni ellátott személyenként: barnakőszén 6 mázsa, lágy lombos tűzifa 3 köbméter, kemény lombos tűzifa 2 köbméter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában