Növénytermesztés

2019.09.14. 09:00

Mostanában van az ideje a málnatő ültetésének

A málnának a földieperhez hasonlóak a tulajdonságai, bár vas-, réz- és kalciumtartalma magasabb. A málna tartalmaz A-vitamint és bizonyos mennyiségű B1- és C-vitamint is.

Málna

Forrás: Pixabay

A málnát éretten fogyasszuk, miután a benne lévő sav éretlen állapotban káros.

Ősszel, tavasszal

A málna jobban viseli a klímát északabbra, mint délen, bár nem szabad kitenni sem a szélsőséges melegnek, sem hidegnek. Az enyhén homokos talajt kedveli, amelyhez ültetés előtt humuszt is kevertek. Önbeporzó, gyökérsarjakkal szaporodó, bogyós félcserje. Nagyon sok fajtája van. Választhatunk a korai, középérésű, kései, egyszer vagy folyamatosan termők közül.

Csak olyan helyre ültessük, ahol nincs tarack, mert telepítés után már nem nagyon tudunk mit kezdeni vele. A tarack rizómái annyira átszövik a málna gyökereit, hogy lehetetlen eltávolítani közülük. Elvonják a tápanyagot, a nedvességet, így a málnának kevesebb jut.

Ültetési időszak az ősz, szeptember–október és a kora tavasz. A tőtávolság 40–60 cm legyen, és a sorok egymástól 1,20–1,60 cm távolságra legyenek egymástól. A megsérült gyökereket kicsit vágjuk vissza, és sekélyen ültessük a növényeket az előzőleg komposzttal feljavított ültetőgödrökbe. Terítsük szét a talajtakaró anyagot, mely szerves tartozéka a málnásunknak. A gyengén savas állapotot tűlevélkomposzttal tudjuk létrehozni. De használhatunk szalmát, gyaluforgácsot, hullott lombot, fekete nadálytő levelét és kéregmulcsot is.

Kifejezetten jó hatású a málna alá vetett zöldtrágya, mely maradhat mulcs gyanánt. Zöldtrágyának pillangósokat válasszunk, melyek a gümőkben megkötött nitrogénnel kedvezően hatnak a málnára. Tápanyagban gazdag talajt igényel, nedves, de nem pangó vizes humuszos vagy agyagtalajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában