Növényvédelem

2019.09.14. 16:30

Milyen betegségre figyeljünk?

Érdemes átnézni, milyen betegségek támadják meg a fákat.

Forrás: Pixabay

Leírtuk, milyen feladataink vannak a gyümölcsfák körül, érdemes számba venni, milyen betegségek terjedését kell megakadályoznunk.

Számtalan kórokozó

A meggy és cseresznye blumeriellás levélfoltossága, moníliája, a kajszi gnomónia-, szilvarozsda-, az őszibarack tafrinafertőzése, az almatermésűek tűzelhalása és varasodása, a diófák gnomóniás levél- és termésfertőzése ellen a jövő évi fertőzésveszély-megelőzés érdekében a teljes lombhullás előtt réztartalmú gombaölő szeres lemosó kezeléssel védekezzünk, de úgy, hogy a lehullott lombot is alaposan áztassuk át.

A peronoszpóra gombája a lehullott levelekben és a kéregrészeken telel át, ezért a rezes készítményekkel való kezeléssel megelőzhetjük a jövő évi kártételt. A lisztharmatgombára ugyanez érvényes.

Az egres és a ribiszke lisztharmatos betegsége az idén is sok gondot okozott, őket se hagyjuk ki az őszi lemosó permetezésből.

A monília komoly károkat okoz a gyümölcsfáknál. A kórokozó meggyen, szilván, cseresznyén, kajszin, őszibarackon, de még a birsen, almán és körtén is megjelent. A fertőzött gyümölcsökben, vesszőkben, gallyakban telel át gombafonalak formájában. Az itt termelődő spórák fertőzik meg tavasszal a növényeket. Ha most, szüret után, majd később a lombullás után is kapnak egy-egy áztató rezes lemosó permetezést a gyümölcsfák, nagymértékben csökkentjük a kórokozók túlélési esélyeit. Szintén réztartalmú szerrel védekezhetünk a kajszi gnomóniás levélfoltossága ellen.

Diófák levelein kialakuló barna foltokat is a gnomóniás levélfoltosság gombája okozza. A kórokozó a dióburkokban telel át, ezért fontos a lomb elégetése és a rezes lemosó kezelés elvégzése.

Málnásokban a málnagubacsszúnyog rajzása befejeződött, nézzük át a vesszőket, és ha látunk rajta gubacsokat, vágjuk ki és égessük el. Bogyós gyümölcsű növényeknél (málna, ribiszke, köszméte) a levélbetegségek (mikoszferellás, leptoszfériás, didimella, lisztharmatos tünetek) mellett a gubacsszúnyog és a pajzstetvek által okozott fertőzések mérséklése miatt fontos a fertőzött részek eltávolítása, elégetése.

Fontos a sebkezelés

Alma-, körte- és birsfákon a varasodást okozó gomba spórák formájában telel át, amelyek tavasszal a fertőzés forrásai lehetnek. Itt a lehullott levelek és a fertőzött vesszők eltávolítása és megsemmisítése is időszerű teendő, ne feledkezzünk a sebkezelésről.

A tafrina (levélfodrosodás) az őszibaracknál okoz visszatérő problémát, főleg ha tavasszal a párás levegőhöz még alacsony hőmérséklet is társul. A gomba nemcsak a lehullott levelekkel telel át, hanem a fák kérgén, ágain, hajtásain évekig fertőzőképes marad. Ezért a lombhullás utáni időszakban réztartalmú szerekkel gyéríthetjük a konídiumok számát, amelyek a baktériumos fertőzés ellen is védnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában