Miskolc

2019.09.20. 17:30

Már a jövőt kell tanítani

Digitális Közösségi Alkotóműhelyt adtak át a Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumban.

Nagy-Hankó Krisztina

Letették az Informatikai Technikum alapkövét is

Fotó: Ádám János

Digitális Közösségi Alkotóműhelyt adtak át csütörtökön a Miskolci Szakképzési Centrum Kós Károly Építőipari Szakgimnáziuma épületében, a beruházást pályázat keretében valósították meg. Az eseményen ünnepélyes keretek között tették le az alapkövét a „21. századi szakképző iskolák” országos fejlesztési program keretében megújuló Informatikai Technikumnak is.

Szakképzés 4.0

Az átadóünnepségen köszöntőt mondott Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

– Miskolc rendelkezik minden olyan adottsággal, amellyel nemcsak a régiónak, de határon túli területeknek is egyfajta központjává válhat – fogalmazott a miniszter. A miskolci vállalatok 2010 óta megkétszerezték a foglalkoztatottak számát, 18 ezer család számára biztosítanak megélhetést. Hozzátette, hogy Ózdról jött a rendezvényre, ahol elpanaszolták, hogy nem képeznek elég szakembert, mérnököt, a Miskolci Egyetem nevében a miniszter megígérte, hogy ezen a helyzeten változtatni fognak, és ez a folyamat már el is kezdődött. Nem baj, ha a korábbi nehézipari tradíció együtt van a korszerű ipar­ágakkal, úgy mint Miskolcon több nagy cég esetében.

 

Az elmúlt időszakban sok munkát fektettek abba, hogy ne csak az intézmények határozzák meg, hogy milyen szakmákra lesz szükség a jövőben, hanem megkérdezték erről a cégeket, a gazdaság szereplőit is, hangsúlyozta a miniszter. Ebből lett az új szakképzési stratégia, amellyel Magyarország és Miskolc is a digitális korszak nyerteseivé tud válni. Nem elég azt tanítani, amit tudunk, hanem amire majd a jövőben szükség lesz. Ez a szakképzés 4.0 stratégia. A Digitális Közösségi Alkotóműhelyben a legmodernebb eszközökkel dolgozhatnak majd a diákok. Ezzel is az a cél, hogy növeljék a szakképzés vonzerejét.

Időben cselekedni

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja a fejlesztésről elmondta, hogy a műhely mottójául azt választották, hogy „ha hallom, elfelejtem, ha látom, megjegyzem, ha csinálom, akkor megértem”.

– Fontos számunkra, hogy a diákok élményalapon tanuljanak szakmát. A Miskolci Szakképzési Centrum már meglévő vállalati partnerei mellett új befektetőket is szeretne megnyerni a duális képzéshez. Új stílusú kommunikációt és pályaorientációt indítanak, mert ha nem lesznek a szakképzésben tanulók, akkor minden törekvés felesleges – emelte ki a kancellár. Már időben, az általános iskola 6., 7. osztályában meg kell szólítani a gyermekeket. Ezért is szerveztek nyáron napközis táborokat a számukra. A pedagógusok felkészültségét is szeretnék javítani szakmai továbbképzésekkel.

– A diákoknak karriert kell adni, ami a szakképzésből az egyetemre vagy akár a munka világába is vezethet. A megújulás képessége hosszú távon alkalmassá tehet valakit, hogy sikeres legyen a saját szakmájában. „Szeretnénk a jövőt tanítani már most” – fejezte be gondolatait Kiss Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában