Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.09.05. 16:00

Gyártottak már itt fegyvert és lőport is

Van esély rá, hogy megyénkben épüljön fel az új hazai kézilőszer- és lőporgyár.

Szaniszló Bálint

Németh Szilárd államtitkár és Benkő Tibor miniszter a tavalyi fegyverbemutatón

Kiskunfélegyházán rövidesen megkezdődhet a hazai fegyvergyártás. A gyárban cseh licenc alapján P-07 és P-09 típusú pisztolyokat, Bren 2 típusú gépkarabélyokat és Scorpion Evo 3 típusú géppisztolyokat fognak gyártani.

Katonáknak, rendőröknek

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a haderőfejlesztéssel kapcsolatosan több alkalommal az elsők közt említette a hazai fegyvergyártás újraindítását.

A nemsokára beinduló kiskunfélegyházi üzemben összeszerelt kézifegyvereket nemcsak a katonák, hanem valamennyi hazai fegyveres testület állománya használni fogják – jelentette ki a miniszter. A távlati tervek között vázolva, hogy a fegyvergyártás beindulása után a lőpor- és tölténygyártást indítják be.

Ipari hagyományok

Utóbbi üzem – tehát a töltény és a lőpor előállítása – helyszínéül három megye – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, vagy Nógrád – jöhet szóba. A helyszín kiválasztásában a munkaerőpiaci szempontok mellett szerepet játszik az energiabiztonság és víz hozzáférhetősége is – tudtuk meg.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya – érthető módon – nem árult el részleteket a gyár lehetséges helyszínéről. Megyénk mély hagyományokkal rendelkezik a fémmegmunkálásban és a gépiparban, így van esélyünk rá, hogy itt épül fel a gyár. Ráadásul az egykori Digépben korábban már volt fegyvergyártás, Sajóbábonyban pedig lőport állítottak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában