Kertművelés

2019.09.15. 12:00

A szeptember hét pontban

Rengeteg feladat lehet a kiskertekben, pontokba szedtük a legfontosabbakat.

Horváth Imre

Illusztráció

A múlt héten és mostani összeállításunkban is beszélünk, beszéltünk arról, hogy milyen feladatokat hozhat a szeptember a kertészkedéssel foglalkozók számára. Szerettük volna azonban a szakember segítségével néhány pontban a legfontosabbakat összefoglalni.

Fű, fa, virág

Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője szedte össze számunkra, mi az a hét dolog, amire érdemes időt fordítani szeptemberben.

Pázsitgondozás. Már az ősz első heteiben elvégezhetjük a gyep szellőztetését, valamint a füvesített terület talajának lazítását, a nyári aktív használattól ugyanis a talaj és a gyepszőnyeg is jó eséllyel összetömörödött, szüksége van rá.

Szüret. A szüretről persze a szőlő ugrik be elsőnek, de más finomságok is várnak ránk mostanában. A téli almát és körtét is szeptemberben lehet leszüretelni több más gyümölccsel együtt.

Cserje- és faültetés. A pázsit felfrissítésével egy időben kerülhet sor az ősszel ültetendő bokrok, cserjék, fák helyre telepítésére is. Ehhez azért még nyugodtan hűlhet kicsit az idő.

Tápanyag-utánpótlás. A kerti növények fejlődésük során rengeteg tápanyagot vesznek föl, időről időre kimerítve ezzel a termőtalajt. A tápanyagokat többek közt ősszel is pótolhatjuk, például nagyobb mennyiségű érett komposzt kiszórásával, földbe forgatásával. A gyepet is táplálhatjuk, a rózsatöveknek is jár a csemege, és a frissen ültetett fák, cserjék is kapjanak bőségesen a tápanyagból, hiszen mindnyájuknak szüksége van rá.

Zöldség- és virágültetés. Sokan azt hiszik, ősszel már vége az ültetési szezonnak, pedig ez nem igaz. Mostanában kerülhet a földbe a fokhagyma, valamint a hidegtűrő zöldségfélékből is bőven lehet még vetni, például zöldsalátát, brokkolit, kelkáposztát, és káposztát, de benépesülhet a konyhakert zöldbabbal, uborkával és sütőtökkel. A dísznövényeknek sem kell búcsút mondani, ültessünk szabad gyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot vagy kikeleti bangitát.

Óvintézkedések. A nyárra a kertbe vagy balkonra költöztetett cserepes, dézsás szobanövényeket lassan vigyük be a lakásba, házba, és a levelek lemosása után olyan helyre állítsuk őket, ahol kellő fényt kaphatnak. A kerti öntözést még nem kell abbahagyni, de az idő lehűlésével ritkíthatjuk az alkalmakat. A fűnyírási szezonnak sincs vége, de a vágási magasságot kissé emelhetjük már.

Tavaszi hagymások. A név megtévesztő, a tavaszi hagymások trükkje ugyanis, hogy ősszel kell őket elültetni, aki tavasszal kap észbe, biztosan lemarad a kikeleti virágpompáról. A tavaszi hagymásokat hagyományosan az iskolaidő beköszöntével lehet elkezdeni kiültetni, de idő van bőven, mert az ősz második feléig aktuális a feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában